Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirija

Ubijen osnivač Al Nusre: Bombaš ga pozdravio pa se raznio u njegovoj kući

Foto: X

Tri izvora rekla su da je Abu Maria al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu s teškim ranama

Vođa iračkih džihadista na sjeverozapadu Sirije, koji je osnovao bivšu podružnicu Al Qaide, ubijen je jučer kada se bombaš samoubica raznio u njegovoj gostinjskoj kući, rekli su džihadistički izvori.

Tri izvora rekla su da je Abu Maria al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu s teškim ranama zadobivenim kada se bombaš samoubica detonirao nekoliko sekundi nakon što ga je pozdravio u gradu Sarmadi.

Niko još nije preuzeo odgovornost

Nekoliko drugih je ozlijeđeno, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni. Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra Fronta, bivšeg ogranka Al Qaide u Siriji, koji se preimenovao u Hajat Tahrir al Šam (HTS) nakon što je raskinuo veze s Al Qaidom.

HTS je potvrdio Kahtanijevu smrt u objavama na društvenim mrežama i okrivio ISIL, ideološki rivalsku militantnu skupinu. Trenutno nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Kahtani je bio pobunjenik koji se borio protiv američkih snaga nakon invazije na Irak pod vodstvom SAD-a 2003.

Preselio se u Siriju nakon 2011. kako bi se pridružio pobunjenicima koji se bore protiv autoritarne vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Kahtani, koji se posvađao s vodstvom HTS-a, pušten je iz zatvora prošli mjesec nakon što je ondje proveo šest mjeseci pod optužbom da je komunicirao sa zabranjenim skupinama.

Hajat Tahrir al Šam, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Sjedinjenih Država, dugo je na meti sirijske vlade i ruskih snaga. Skupina se natječe s glavnim pobunjeničkim grupama koje podupire Turska i koje također kontroliraju dijelove teritorija duž granice s Turskom u sjeverozapadnoj Siriji.