Haški optuženik Goran Hadžić proslavio Malu Gospojinu s prijateljima u restoranu

Goran Hadžić

Haški optuženik Goran Hadžić koga je Međunarodni tribunal za ratne zločine u Hagu pustio na privremenu slobodu zbog narušenog zdravstvenog stanja, viđen je danas prepodne u poznatom novosadskom restoranu “Gondola” na druženju s prijateljima.

Uglješa Grgur, vlasnik detektivske agencije “Gvozden” i škole za obuku radnika obezbeđenja, navodi da je bio domaćin današnjeg druženja koje je upriličio povodom crkvenog praznika Male Gospojine.

“Poznajemo se jako dugo i kao braća smo, a sastali smo se da malo uz kafu i mineralnu vodu proćaskamo o porodici, sportu i mnogim drugim stvarima, izuzev o politici i suđenju u Hagu. Mala Gospojina je slava moje majke, pa je i to bio povod za druženje, a Goran je bio jedan od mojih gostiju”, kaže za AA Uglješa Grgur.

On nam potvrđuje da Hadžić izgleda znatno bolje nego sredinom aprila ove godine kada je je prvi put pušten u Novi Sad iz pritvorske jedinice Haškog tribunala. On je tada zbog dijagnostikovanog tumora na mozgu pušten kući, da bi se u junu vratio u Sheveningen, ali je zbog pogoršanja stanja pušten na privremenu slobodu bez ograničenog roka za povratak.

Prema propisanim uslovima boravka na privremenoj slobodi, Hadžiću je zabranjena komunikacija sa medijima, ali i razgovor s bilo kim izuzev s njegovim pravnim zastupnikom o postupku koji se vodi pred Haškim tribunalom protiv njega.

Što se tiče kretanja, dozvoljeno mu je da tokom dana boravi van kuće, ali isključivo na teritoriji Novog Sada, a u svom stanu obavezno mora da bude od 23 sata uveče do sedam sati ujutro. Također je predviđeno da ga svakog dana mora posećivati službeno lice iz MUP-a Srbije koje o tome dnevno izveštava Haški tribunal. I prilikom današnjeg izlaska u njegovoj neposrednoj blizini bio je pripadnik MUP-a Srbije.

Poslednji put u javnosti bio je viđen u maju na fudbalskoj utakmici Vojvodina – Partizan u Novom Sadu, kada je pratio utakmicu iz svečane lože stadiona “Karađorđe”, o čemu je AA izveštavala.

Međunarodni tribunal za ratne zločine tereti Gorana Hadžića za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. On je od podizanja optužnice bio u bekstvu, da bi u julu 2011. godine bio uhvaćen na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.