Carla del Ponte: Assada će stići pravda kao i Miloševića

Carla-Del-Ponte

Pravda će stići sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, čak i ako ostane na vlasti poslije sporazumnog okončanja rata, ocijenila je u ponedjeljak istražiteljica UN-a za ljudska prava Carla del Ponte, navodeći kao primjer slučaj Slobodana Miloševića.

– Assad je predsjednik, pa hajde da se dogovaramo s institucijom predsjednika. Ako možemo da dogovorimo prekid vatre s predsjednikom, što da ne? Ali, poslije toga, pravda će ga stići – rekla je Del Ponte novinarima.

– Sjećate se, u bivšoj Jugoslaviji, Milošević je bio predsjednik, održani su mirovni pregovori u Dejtonu i postigli su sporazum? A Milošević je još bio predsjednik, ali pravda je mogla biti zadovoljena. To je samo jedan primjer iz prošlosti – rekla je Del Ponte, prenosi agencija Reuters.

Carla del Ponte bila je glavna tužiteljica Haškog tribunala od 1999. do kraja 2007. godine. Sada je članica nezavisne komisije UN-a za istraživanje kršenja ljudskih prava u Siriji tokom protekle četiri godine.

– Hitan prioritet je okončanje rata – rekla je ona, ali je dodala da se nada da će jedan “ad hoc” tribunal, kao što su bili sudovi za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, mogao da bude uspostavljen i za Siriju.

Del Ponte je rekla i da će hiljade sirijskih izbjeglica koje dolaze u Evropu “ubrzati situaciju”, jer su evropske države suočene s problemom koji odmah moraju da riješe.

– To je veliki pritisak zbog troškova. Politički, to je važno – rekla je ona i dodala: “Dobrodošle izbjeglice, dobrodošle u Evropu!”.