BiH

Bijeljina može primiti 700 izbjeglica

21/09/2015

Iako je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prošle sedmice najavio da bi prvi migranti u našu zemlju mogli da stignu tokom vikenda na područje Bijeljine, na graničnim prelazima u Semberiji izbjeglica još uvijek nema. Iz gradske uprave Bijeljina poručuju da je ovaj grad spreman da primi oko 700 izbjeglica.

Šef smjene Jedinice granične policije Bijeljina Velibor Kovač kaže da je GP pojačala mjere kontrole u Semberiji, ali da izbjeglice još uvijek nisu izabrale Bosnu i Hercegovinu kao prečicu do Evropske unije.

“U zoni odgovornosti Jedinice GP Bijeljina imamo četiri granična prelaza – Rača, Popovi, Donje Crnjerovo i Janja. Mi smo napravili određene aktivnosti vezane za moguće ulaske ilegalnih migranata, međutim, u toku vikenda i današnjeg dana nemamo zabilježenih slučajeva ulaska migranata na teritoriju BiH“, navodi Kovač.

Gradska uprava Bijeljina u ponedjeljak ujutro je dobila od Ministarstva bezbjednosti plan hitnih mjera za obezbjeđenje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje prilivom masovnog broja migranata, kaže načelnik Odjeljenja za civilnu zaštitu Slaviša Savić.

“Jedinice civilne zaštite lokalne samouprave su izvršile sve pripreme za eventualan prolazak migranata kroz grad Bijeljinu. Znači, odredište i cilj migranata nije Bosna i Hercegovina, nije grad Bijeljina, a mi smo se spremili i u tom pravcu se spremamo za njihov prolazak kroz naš grad“, konstatuje Savić.

Savić kaže da su za eventualno smještanje izbjeglica već izabrali Eko kamp na rijeci Drini, u blizini graničnog prelaza Popovi.

“Mi smo izabrali jednu lokaciju, selo Amajlije, koje je uz samu granicu, znači, bio bi olakšan transport tih ljudi. Na toj lokaciji imamo nešto uređenog prostora, imamo nešto i natkrivenog, gdje bi se mogla napraviti i neka kuhinja, neki stacionar. To je lokacija gdje ima voda, struja“, napominje Savić.

Prema riječima gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, grad Bijeljina ima kapacitet da primi oko 700 izbjeglica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.