Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kroz malo mjesto Tovarnik prošlo 30.000 izbjeglica

tovarnik-izbjeglice

Malo pogranično mjesto Tovarnik proteklih dana je bilo u centru pažnje zbog ogromnog priliva izbjeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka, koje su iz Srbije ilegalno ulazile u Hrvatsku. Kroz mjesto u kojem ima oko 4.000 stanovnika od 16. septembra do danas prošlo je oko 30.000 izbjeglica što je u potpunosti poremetilo svakodnevnicu ove male opštine, prenosi reporter Anadolu Agency (AA).

Nakon nekoliko burnih dana u Tovarniku se život polako normalizuje. Situcija je dosta drugačija nego prethodnih dana. Ljudi su na ulicama, radi pijaca, prodavnice, kafane, čak i luna park u kojem se zabavljaju najmlađi.

Nedaleko od centra Tovarnika je željeznički kolodvor na kojem je potpuno drugačija slika u odnosu na onu od prije 24 sata. Volonteri i uposlenici komunalnih preduzeća čiste “nered” koji su iza sebe ostavili migranti koji su tu danima boravili i čekali vozove da ih prevezu u Mađarsku. Iza izbjeglica su ostale velike količine smeća, gomile ostavljene odjeće i prtljaga, te veliki broj napuštenih šatora.

Hrvatska policija ne omogućava prolaz do Graničnog prelaza Tovarnik koji je još uvijek zatvoren, kao i većina graničnih prelaza prema Srbiji.

Hrvatska granična policija organizovano propušta izbjeglice koje potom automobilima prevoze u prihvatni centar Opatovac ili na granične prelaze s Mađarskom. Procedura je već postala uhodana. Autobusi čekaju na razdaljini od nekih 500 metara od GP-a, a potom na poziv policije prilaze i primaju putnike.

Hrvatska je danas zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji. Izuzetak je jedino GP Bajokovo gdje se normalno odvija putnički saobraćaj, dok se teretnim vozilima ne dozvoljava prelazak granice.

Prema informacijama iz MUP-a Hrvatske u zemlju je tokom proteklih šest dana ušlo oko 30.000 migranata. Trenutno ih u privremenom prihvatnom centru Opatovac, gdje su svi registrovani, ima oko 2.500. Tokom dana je oko 1.000 migranata odvezeno prema graničnim prelazima s Mađarskom.