Srbijansko ministarstvo se na Miloševićev i Martićev tretman prvi put žalilo 2014. i 2015. godine

Haški sud provjerava zatvore u Estoniji nakon žalbi o “nehumanim uslovima”

zatvor hag

Srbijansko ministarstvo se na Miloševićev i Martićev tretman prvi put žalilo 2014. i 2015. godine

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale (MICT) potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da vrši provjere nakon što su se osuđenici za ratne zločine žalili na nehumani tretman za vrijeme izržavanja kazni.

Iz Mehanizma su kazali da su zatražili službene odgovore od estonskih vlasti, nakon štu su zaprimili žalbe dvojice srpskih osuđenika – Dragomira Miloševića i Milana Martića.

“Sekretarijat MICT-a se trenutno bavi ovim pitanjem i kada završi svoj izvještaj, predsjednik će utvrditi da li postoje neke opcije za poboljšanje”, rekli su iz Mehanizma.

Ministarstvo pravde Srbije kazalo je za BIRN da su Milošević i Martić suočeni s nizom problema – poput nemogućnosti da dobiju pravnu zaštitu i adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti.

“Medicinski pregledi nisu najavljeni sa sigurnosnim provjerama koje su ispod minimuma ljudskog dostojanstva – skidaju ih do kože i transportuju u kavezima – a istovremeno nemaju nikakvu komunikaciju sa doktorom”, rečeno je u srbijanskom ministarstvu pravde.

Iz ministarstva su dodali da donedavno Milošević i Martić nisu imali ni pristup prevodiocu.

Srbijansko ministarstvo se na Miloševićev i Martićev tretman prvi put žalilo 2014. i 2015. godine.

Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je 2009. na 29 godina zatvora za terorisanje civila tokom opsade Sarajeva. Od 2011. godine nalazi se na izdržavanju kazne u Estoniji.

Martić je 2008. osuđen na 35 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

“Milošević je star i bolestan, a mora da radi kako bi mogao dobiti osnovne higijenske potrepštine… sam mora prati svoje stvari jer se praonica također plaća”, naveli su u Ministarstvu pravde Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se na uslove u kojima osuđenici izdržavaju kazne žalila prošle sedmice, tokom sastanka s predsjednikom MICT-a Theodorom Meronom.

Nakon sastanka, Vlada Srbije je zatražila da se razmotri zahtjev da osuđenici koji imaju državljanstvo služe svoje kazne u Srbiji. Iz Mehanizma su, međutim, odgovorili da tu odluku mora donijeti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

“Ovu odluku ne može donijeti Mehanizam”, naveli su iz MICT-a.

Estonsko ministarstvo pravde nije odgovorilo na službeni upit novinara BIRN-a.

MICT je osnovan 2010. godine kako bi završio rad Haškog tribunala.