Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Helikopterski napad u Caracasu izveo oficir, glumac u akcionom filmu

oscar

Odmetnuti policijski oficir koji stoji iza helikopterskog napada na zgrade venecuelanske vlade zvijezda je akcionom filma.

Vlada predsjednika Nicolasa Madura saopćila je u srijedu da je Oscar Perez (36) – pilot, ronilac i padobranac, odgovoran za pucanje i ispaljivanje granata na ministarstvo unutarnjih poslova i Vrhovni sud te otmicu helikoptera.

U video snimci objavljenoj na društvenim medijima Perez je rekao da se bori protiv tiranske i podle vlade. Po nekim izvještajima, helikopter je za sobom vukao natpis na kojemu je pisalo “Sloboda!”.

Perez (36) je bio producent i glumac u venecuelskom akcionom filmu iz 2015. nazvanom “Odgođena smrt”. U filmu se radi o spašavanju otetog poslovnog čovjeka i uključuje scene u kojima on puca iz helikoptera te izranja iz vode. Policija je pokrenula potragu za njim.

Vlada je helikopterski napad koji je izveden u utorak, u kojemu nije bilo ozlijeđenih, nazvala “terorističkim napadom”.

Opozicioni čelnici dovode u pitanje vladinu verziju događaja i navode da je to možda namješteno kako bi se skrenula pozornost s nastojanja Madura da promijeni ustav, prenosi Hina.

Venecuela se nalazi usred političke i ekonomske krize koja je potaknula masovne proteste koji protiv Madura traju već tri mjeseca. Mnogi su Venecuelci bijesni na Madurovu vladu, koju optužuju za sve veću inflaciju, nestašice svega – od hrane do lijekova, te za gušenje ljudskih prava.

Demonstranti i traže izbore, oslobađanje uhapšenih aktivista, međunarodnu pomoć i autonomiju parlamenta koji je pod vodstvom opozicione većine. U protestima je dosad poginulo najmanje 75 osoba.