Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade demonstranata traži da se članovi ETA-e prebace u zatvore u Baskiji

baskija

Nekoliko hiljada demonstranata protestiralo je u španskom gradu Bilbau tražeći bolje uvjete u zatvorima za članove terorističke organizacije ETA.

Demonstranti od vlasti u Madridu traže poboljšanje uvjeta u zatvorima i da se svi osuđeni članovi ETA-e smjeste u zatvore u sjeveroistočnoj španskoj pokrajini Baskiji, za čiju se nezavisnost decenijama i borila ova teroristička organizacija.

Organizatori tvrde da se na protestima okupilo najmanje 70.000 demonstranata, a protestnu povorku predvodili su članovi porodica ETA-inih članova koji su smješteni u 73 zatvora u ostatku Španije i Francuskoj.

ETA je 2011. godine donijela odluku o trajnom prekidu svih oružanih aktivnosti, ali uprkos pozivima španske vlade, nikada nije objavila da je organizacija i ugašena.

ETA je radikalni pokret koji je nastao prije skoro pet decenija i koji se borio za otcjepljenje Baskije od Španije. Od oktobra 2011. godine ne provodi oružane aktivnosti, a i dalje se nalazi na listi terorističkih organizacija Evropske unije. U napadima ove organizacije ubijeno je više od hiljadu ljudi. Policija je od nastanka organizacija uhapsila više od 9.000 njenih članova.

Direktor španskog Instituta za oružane snage Pablo Salas je sredinom novembra prošle godine predstavio izvještaj o unutrašnjoj sigurnosti u Španiji u kojem se ističe da je teroristička organizacija ETA doživjela veliki krah i da trenutno broji između 15 i 20 aktivnih članova, koji posjeduju oko 500 kilograma eksploziva i do 250 pištolja.