Globus

ljubljana

Hiljade ljudi protestuje protiv mjera u Sloveniji, povrijeđeno nekoliko policajaca

16/09/2021
Foto: Tanjug/AP

Policija je u saopćenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam hiljada ljudi

Inače mirni povremeni protesti u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše sinoć su u večernjim satima u centru grada eskalirali u nasilne, pa je policija u rastjeravanju demonstranata upotrijebila vodeni top i suzavac.

U nemirima tokom protesta je povrijeđeno nekoliko policajaca.

Neprijavljene proteste organizirale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protuepidemijskih mjera vlade. One su uvedene u srijedu, a zahtijevaju covid potvrde o cijepljenosti, preležanom covidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti i rad, za prijevoz javnim transportom, odlazak u trgovačke centre, na poštu, u banku, pa i obilazak doktora ako nije riječ o hitnom slučaju.

Policija je u saopćenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam hiljada ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenisati prisilnim sredstvima.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je napisao da se radilo o “reprizi” nasilnih izgreda u prijestolnici u novembru prošle godine, kad su – kako je zapisao – na njih pozivale i neke opozicijske stranke ljevice.

Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se lijevi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.

Reagirao je i premijer Janez Janša, navevši na Twitteru da “vlada neće popuštati pred nikakvim pritiscima” u pogledu zaoštrenih protuepidemijskih mjera.

“Ustrajat ćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog”, naveo je Janša, dodavši kako je policija postupila po zakonu, te da tužiteljstvo i sudstvo više ne bi smjeli tolerirati prijetnje i nasilje nego pokretati postupke.

Nasilje i izgrede pred zgradom parlamenta osudio je i predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič koji je inače prije više mjeseci zbog nezadovoljstva djelovanjem vlade u epidemiji covida-19 i njenom politikom istupio iz jedne od stranaka Janšine koalicije, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.