Globus

"Izbori sada"

Hiljade Slovenaca tražilo ostavku vlade i vanredne izbore

29/05/2021

Mjesec dana prije nego što Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetom EU-a, desetine hiljada ljudi demonstriralo je protiv konzervativne vlade u Ljubljani i zahtijevalo ostavku premijera Janeza Janše

Najmanje 20 000 učesnika demonstracija u Sloveniji pozvalo je na ostavku vlade i vanredne izbore, javila je slovenčka televizija – organizatori kažu da ih je bilo 40 000. Na skupu u glavnom gradu Ljubljani učestvovali su sindikati i opozicione stranke. Demonstranti su uzvikivali „izbori sada”. Na jednom transparentu je pisalo “Smrt fašizmu, sloboda za sve”. Mnogi demonstranti su došli na biciklima, koji su simbol antivladinog pokreta.

Mnogi od njih su nosili maske, u skladu s pravilima protiv korona virusa. Uprkos tome, Janša je optužio demonstrante da doprinose širenju korona virusa neodobrenim skupovima, ocijenivši to kao zločin.

Slovenci su masovno protestavali i prošlog petka, 21. maja, piše DW.

Kritičari optužuju desničarskog premijera Janeza Janšu za sve autoritarniju vladavinu. Između ostalog, kritikovan je zbog odnosa prema medijima. Otkako je preuzeo funkciju u martu 2020, posebno na Twitteru, više puta je napadao medije i novinare – čak i Nijemce.

Njegovi protivnici takođe optužuju Janšu da koristi pandemiju korone za podrivanje nezavisnosti pravosuđa.

Janša (62) je jedva „preživio” izglasavanje nepovjerenja parlamentu u srijedu. Zahtjev su podnijele četiri opozicione stranke koje ga optužuju da propuste u suzbijanju pandemije korone, na primjer u nabavci vakcina. Janša te optužbe naziva zavjerom ljevice.

Janša se smatra velikim poštovaocem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Prošlog novembra, uprkos činjenici da glasovi na američkim predsjedničkim izborima još uvijek nisu bili prebrojani, on je čestitao republikancu na navodnoj pobjedi na izborima. Na kraju je ipak pobijedio Joe Biden. Slovenija u julu preuzima rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU-a.

Komentari

Autor: Deutsche Welle

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.