Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeruzalem

Hiljade vjernika u Al-Aqsa džamiji na posljednjoj ramazanskoj džumi

Al_Aqsa_Ramazan_WAFA3

Muškarcima starijima od 40 godina, đeci mlađoj od 13 godina i ženama svih dobi dopušteno je petkom ući u Jeruzalem bez dozvole

Desetine hiljada muslimanskih vjernika iz Jeruzalema, Zapadne obale i arapskih gradova diljem Izraela prisustvovalo je četvrtom i posljednjem petku Ramazana i klanjanju džuma namaza u džamiji Al-Aqsa u Jeruzalemu.

Vjernici Palestinci iz cijele okupirane Zapadne obale došli su do džamijskog kompleksa, prolazeći preko izraelskih vojnih kontrolnih punktova koji guše sveti grad sa sjevera, istoka i juga, usred jakog vrućeg vala s temperaturama koje su dosegle čak 39 stupnjeva Celzija, prenosi Wafa.

Muškarcima starijima od 40 godina, đeci mlađoj od 13 godina i ženama svih dobi dopušteno je petkom ući u Jeruzalem bez dozvole. Muškarcima mlađim od 40 godina, međutim, zabranjen je ulazak u grad osim ako imaju izraelske dozvole.

Izraelske vlasti pojačale su raspored policijskih snaga u različitim dijelovima Starog grada Jeruzalema, kao i na svim ulicama koje vode do džamijskog kompleksa.

Najmanje dvojica Palestinaca ubijena su u dva odvojena incidenta danas dok su pokušavali doći do svetog grada s okupirane Zapadne obale, a jednog od njih izraelska policija optužila je da pokušava nožem napasti židovske naseljenike.

Izuzetno vrući uvjeti potaknuli su raspoređivanje hitnih medicinskih timova od strane Islamskog odjela za vakuf i palestinskog Društva Crvenog polumjeseca izvan i unutar džamijskog kompleksa kako bi se riješili hitni slučajevi koji su posljedica toplinskih udara i toplinske iscrpljenosti.

Za mnoge Palestince u Jeruzalemu i na okupiranom palestinskom teritoriju, Ramazan je direktno povezan s džamijom Al-Aqsa, koju muslimani smatraju trećim najsvetijim mjestom nakon Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Al-Aqsa se nalazi u istočnom Jeruzalemu, dijelu međunarodno priznatih palestinskih teritorija koje su okupirane od strane izraelske vojske od 1967. godine.

Kasnije večeras muslimani će proslaviti Lajletu-l -kadr, Noć u kojoj je počela objava Kur'ana.