Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hillary Clinton i Bernie Sanders žestoko se sukobili u debati u New Yorku

clinton – sanders – debata

Demokrati Hillary Clinton i Bernie Sanders žestoko su se sukobili u četvrtak navečer u raspravi visokog rizika pet dana prije demokratskih predizbora u New Yorku, a tokom debate Clinton je nastojala dokazati da je najkvalificiranija za predsjednicu, dok je Sanders te njene izjave dovodio u pitanje.

Senator iz Vermonta izjavio je da Clinton “nedostaje tip prosudbe koja nam treba kako bi postala tip predsjednika koji nam treba”. Podsjetio je da je glasala za rat u Iraku, za “katastrofalne” trgovinske sporazume, i osudio činjenicu da je jedan od njenih odbora za političko djelovanje koji finansira kampanju primio milione s Wall Streeta.

“Njujorčani su glasali dvaput da postanem njihova senatorica”, uzvratila je Clinton. “Predsjednik (Barack) Obama imao je dovoljno povjerenja u moje procjene da zatraži da budem državna sekretarka”, dodala je ona i podsjetila da je u nedavnom intervjuu Sanders imao poteškoća da “odgovori na pitanja” o ključnom cilju svojeg programa, razotkrivanju velikih banaka te o tačkama vanjske politike.

https://www.youtube.com/watch?v=tggP9UAxXsU

Tokom rasprave dvoje demokrata sukobilo se oko ekonomije, globalnog zagrijavanja, prirodnog plina dobivenog iz škriljaca, kontrole oružja, minimalne plate, besplatnog studiranja koje predlaže Sanders, zdravstvenog osiguranja i vanjske politike.

Tokom čitave debate, organizirane u Duggal Greenhouseu, u nekadašnjem brooklynskom brodogradilištu, dvoje demokrata često je podizalo ton i oduzimalo riječ jedno drugom.

Rasprava je u jednom trenutku postala tako napeta da im je moderator CNN-a kazao da ako budu toliko vikali gledatelji neće moći čuti ni jednog ni drugog, prenosi Hina.