Svjetska banka i UNICEF pozivaju na ulaganje u razvoj u ranom djetinjstvu

svjetska banka

Svjetski lideri trebaju ulagati u programe ishrane i razvoja u ranom djetinjstvu, što je važan temelj za razvoj i ekonomski rast, naveli su Svjetska banka i UNICEF u svom zajedničkom saopštenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Imajući u vidu činjenicu da su milioni djece mlađe od pet godina nalaze pod rizikom da nikada ne ostvare svoj puni potencijala u razvoju, u zajedničkom obraćanju dvije organizacije su naglasile da je svako četvrto dijete ispod pet godina u svijetu “zakržljalo“ zbog loše ishrane, a gotovo polovina u starosti od tri do šest godina nema predškolsko obrazovanje.

Navodi se da na primjer u subsaharskoj Africi čak 80 posto djece nema obezbjeđeno predškolsko obrazovanje.

„Došlo je vrijeme u kojem se moramo boriti protiv prijetnje razvoju u djetinjstvu“, rekao je Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske Banke i nastavio:

„Kako će se zemlje takmičiti u tome koja će se više digitalizovati u globalnoj ekonomiji, ako svako treće dijete ili više od toga zaostaje u razvoju? Naš neuspjeh da napravimo pravo ulaganje u pravilan razvoj u ranom djetinjstvu osudiće milione djece životnu isključenost.“

Nove neurološke i ekonomske studije pokazale su da iskustva u ranom djetinjstvu imaju veliki uticaj na razvoj mozga i kasnije na učenje, zdravlje i sposobnost zarade. Djeca koja su slabo njegovana vjerovatno će slabo učiti u školi i kasnije manje zarađivati.

„Ono što smo naučili o svim elementima koji utiču na razvoj dječijeg mozga, mijenjaju način na koji razmišljamo o razvoju u ranom djetinjstvu“, kazao je Anthony Luke, izvršni direktor UNICEF-a.

Svjetska banka i UNICEF naglašavaju da žele pokrenuti globalnu politiku razvoja u ranom djetinjstvu, kako bi se osiguralo svakom djetetu da poboljšaju svoje zdravlje, imaju kvalitetniju ishranu, sposobnost učenja i emocionalno blagostanje.

Zbog toga su pozvali vlasti, civilnog društva i privatnog sektora, da učestvuju u razvoju u ranom djetinjstvu kroz razne investicije.