Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hillary Clinton osigurala predsjedničku nominaciju

Hillary Clinton

Hillary Clinton osvojila je potrebni broj delegata za demokratsku predsjedničku nominaciju, objavilo je u ponedjeljak nekoliko vodećih američkih medija, uoči predizbora u šest saveznih država.

Bivša senatorica i državna sekretarka Clinton tako bi postala prva kandidatkinja neke velike političke stranke u predsjedničkoj utrci u 239 godina povijesti SAD-a.

No njen protivnik Bernie Sanders najavio je da će se boriti do kraja u kampanji koja je pokazala duboki jaz između lijevog krila i umjerenijeg dijela Demokratske stranke, prenosi Hina.

Sandersov glasnogovornik kazao je kako su američka novinska agencija Associated Press i televizijska kuća NBC pogriješili što su Hillary Clinton pripisali i glasove superdelegata koji, osim delegata izabranih po saveznim državama, imaju pravo glasa na stranačkoj konvenciji u julu.

“Naš je posao od sada do konvencije uvjeriti te superdelegate da je Bernie puno snažniji kandidat protiv Donalda Trumpa”, kazao je Sandersov glasnogovornik Michael Briggs u saopćenju napadajući “brzopletost medija”.

Superdelegati na stranačkoj konvenciji su stranački prvaci, senatori i zastupnici u američkom Kongresu Demokratske stranke, guverneri iz redova demokrata i oni se mogu predomisliti u svakom trenutku.

Iz tog razloga Demokratski nacionalni odbor također upozorava da se glasovi superdelegata koji su javno podržali Clinton, ne bi u ovom trenutku još trebali pripisati demokratskoj favoritkinji sve do konvencije u Philadelphiji.

Kako navode AP i NBC, Clinton ima glasove 2.383 delegata koji su joj potrebni za osiguranje demokratske nominacije za predsjedničke izbore.

Sanders, američki senator iz Vermonta koji se naziva demokratskim socijalistom, privukao je na svojim skupovima mase i posebno ga podržavaju mlađi birači razljućeni sve većom ekonomskom nejadnakosti te njegovim obećanjima “političke revolucije”.

Clinton vodi među starijim biračima koji imaju snažnije veze s Demokratskom strankom. Njezina predizborna obećanja usmjerena su na nastavak i poboljšanja politike prethodnika sadašnjeg predsjednika Barack Obame.

“Prema vijestima na iici smo povijesnog trenutka bez presedana”, kazala je Clinton na skupu u Long Beachu u Kaliforniji nakon što su mediji objavili da je po njihovim izračunima osigurala demokratsku predsjedničku nominaciju.

“No pred nam je još posao, nije li? Sutra je šest predizbora i snažno ćemo se boriti za svaki glas, posebno ovdje u Kaliforniji”.

Clinton je na predizborima do sada osvojila glasove 1.812 delegata a Sanders 1.521. Clinton ima potporu i 571 superdelegata, prema izračunu AP-ija dok Sanders ima potporu njih 48.

Sandersovi saradnici kao razlog njegova ostanka u kampanji unatoč zaostatku za favoritkinjom navode neriješeno pitanje hoće li se protiv Hillary Clinton pokrenuti kazneni postupak zbog korištenja privatne e-mail adrese za službene potrebe u vrijeme dok je bila američka državna sekretarka. Istragu provodi FBI.

U ponedjeljak je Clinton pozvala na stranačko jedinstvo sugerirajući da je vrijeme da se Sanders, koji se Demokratskoj stranci pridružio tek prošle godine, povuče iz utrke.

Danas se održavaju predizbori Demokratske stranke u New Jerseyu, Montani, Sjevernoj i Južnoj Dakoti i Novom Meksiku no najviše se pažnje posvećuje predizborima u Kaliforniji, saveznoj državi s najviše stanovnika u kojoj se bira 475 delegata.

Clinton je imala značajnu prednost u Kaliforniji pred protukandidatom Sandersom no ona se u posljednje vrijeme istopila i sada su izjednačeni.

Sandersova pobjeda dala bi krila njegovim pobornicima da ga pozovu da se na stranačkoj konvenciji na kojoj se bira stranački predsjednički kandidat za to bori. To bi pomoglo i republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu da ju napada u kampanji tvrdnjama da je slabi kandidat.

Prema posljednjim anketama Reuters/Ipsos-a Clinton ima 11 posto prednosti pred Trumpom s 46 posto glasova nasuprot Trumpovih 35 posto što je poboljšanje za demokratsku političarku koje je do nedavno vodila s tek četiri posto prednosti.

Clinton je u New Jerseyu u snažnoj prednosti pred Sandersom po anketama koje joj daju 20 posto prednosti u saveznoj državi u kojoj se bira 142 delegata.

U Kaliforniji Clinton vodi s dva posto prednosti.

Nakon utorka do demokratske stranačke konvencije održavaju se predizbori još samo u Washington DC-iju 14. juna.

Stranačka konvencija održava se 25. jula.