Historijski sporazum Vatikana sa Palestincima

PX*3033958

Prvi sporazum Vatikana sa Palestincima stupio je na snagu, saopšteno je danas iz Vatikana.

Ovaj sporazum potpisan je u junu 2015. godine, nešto više od dvije godine nakon nakon što je Rimokatolička crkva priznala Palestinske teritorije kao suverenu državu u februaru 2013. godine.

Sporazum pokriva aktivnosti Crkve na Svetoj zemlji pod palestinskom kontrolom, ali je njegov značaj u tome da je to simbol rastuće međunarodne podrške palestinskoj državi, podsjeća AFP.

“Sporazum se tiče suštinskih aspekata života i aktivnosti Crkve u Palestini,  ističući u isto vrijeme podršku za mirno rješenje sukoba u ovom regionu putem pregovora”,  navodi se u saopštenju iz Vatikana.

Sporazum, takođe, uključuje odredbe čiji je cilj zaštita prava hrišćana i on se vidi kao model za druge arapske i muslimanske zemlje u njihovim odnosima sa hrišćanskim manjinama koje se suočavaju sa progonom na Bliskom istoku.

Izrael je osudio ovaj sporazum kao preuranjen i kontraproduktivan u naporima da se Palestinci vrate direktnim pregovorima sa Izraelom.

Katolička crkva ima diplomatske odnose sa Izraelom  od 1993. godine, ali tek treba da sklopi sporazum o pravima hrišćana u toj zemlji.