Hitler je i mrtav koristan džihadistima

ISIS-Islamic-State-terror-Egypt-536953

Takozvana Islamska države i ostale džihadističke organizacije počele su s iskopavanjem bombi koje su nacisti tokom Drugog svjetskog rata zakopali kako bi pojačali svoje naoružanje, piše Daily Mail.

Vjeruje se kako je u Egiptu zakopano najmanje 20 posto mina iz svih dijelova svijeta, koje pokrivaju površinu od najmanje 40 hiljada četvornih kilometara.

Mine su tamo postavljene u periodu između 1940. i 1943. godine, tokom bitki između Velike Britanije i njezinih saveznika s jedne te Nijemaca i Italijana s druge strane. Borba su se vodile za kontrolu sjeverne Afrike, piše Index.hr.

Posljedica je da je sada Egipat zemlja najviše kontaminirana minama u cijelom svijetu.
Procjene kažu kako u pustinji još uvijek ležu preko 23 miliona mina. Minska polja nazivala su se “vražji vrtovi”, a i dan danas od njih stradavaju egipatski civili.

Vojni i civilni predstavnici u Kairu kazali su kako su ISIS i druge terorističke grupe već počele s iskapanjima mina te da njihove sastavne dijelove koriste za bombe te improvizirane eksplozivne uređaje.

Izrađuju eksplozive od dijelova starih mina

“Imamo barem deset izvješća od vojske kako teroristi koriste te stare mine”, rekao je bivši egipatski ambasador u Saudijskoj Arabiji Fathi el-Šazli te rekao kako je sve počelo još 2004., kada su ekstremisti iskoristili stare mine za izradu sedam bombi kojima su ubili 34 ljudi u sinajskom odmaralištu Taba.

Grupa džihadista u ožujku je sačekala vojni konvoj te ga napala eksplozivom izrađenim od starih mina zaostalih iz Drugog svjetskog rata te njime ubila petoricu egipatskih vojnika.

Kako bi spriječila ovakve situacije, vlada sada pokušava počistiti preostala minska polja. Od 1981. uklonjeno je samo nešto više od 3 miliona mina, ali vlasti tvrde kako će u slijedeće tri godine ukloniti sve ostale.