Holandija zabranila slijetanje aviona s turskim ministrom vanjskih poslova

mevlut-cavusoglu33

Vlada Holandije povukla je dozvolu za slijetanje ministru vanjskih poslova Republike Turske Mevlutu Cavusogluu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Holandije navedeno je kako ova zemlja želi doći do prihvatljivog rješenja, no kako su izjave ministra Cavusoglua dovele do toga da je rješenje nemoguće pronaći.

Holandija je kao razlog povlačenja dozvole za slijetanje ministru Cavusogluu navela “sigurnost” i “javnu sigurnost”.

Cavusoglu je ranije izjavio kako će u slučaju da Holandija povuće dozvolu za slijetanje, sankcije Turske na ekonomskom i političkom planu biti vrlo teške.

Turski ministar Cavusoglu planirao je večeras održati govor u zgradi glavnog konzulata Turske u Rotterdamu.

Erdogan Holanđane nazvao “ostacima nacista”

Predsjednik Republike Tursek Recep Tayyip Erdogan komentarisao je holandsko povlačenje odluke za slijetanje turskom ministru Cavusoglu, te poručio kako to rade kukavice, ostaci nacizma i fašisti.

Erdogan se u obraćanju okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Bagcilar, osvrnuo i oštro reagovao na današnju odluku Vlade Holandije.

“Vi, koliko god želite, zabranite let našem ministru vanjskih poslova, ali vidjet ćemo kako će vaš avion letiti u Tursku. Naravno, ovdje govorim o diplomatiji, a ne o putovanju građana. To ćemo razmatrati na taj način”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Oni niti znaju šta je politika, ni diplomatija. Kako su samo plašljivi i kukavice. Oni su ostaci nacizma, oni su fašisti. Znajte to.”