Globus

Holandski političar turskog porijekla se odbio rukovati s Netanyahuom

07/09/2016

Holandski zastupnik turskog porijekla Tunahan Kuzu u srijedu se odbio rukovati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom njegove posjete državnom parlamentu Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuzu se nije želio rukovati s izraelskim premijerom kada mu je ovaj pružio ruku tokom zvanične posjete Holandiji.

Nakon što mu Kuzu, koji se nalazio pored drugih holandskih političara, nije htio uzvratiti pozdrav, izraelski premijer je samo slegnuo ramenima i nastavio hod.

Holandski političar turskog porijekla je nakon ovog događaja na društvenim mrežama napisao da je crveni tepih postavljen za Netanyahua dok se zaboravlja veliko krvoproliće u Gazi.

“Dok su ulice Gaze bile crvene od krvi, koja je prolivena iz vena djece u ljeto 2014. godine, ovdje se prostire crveni tepih. To ne zaslužuje rukovanje”, naveo je Kuzu.

Kuzu je, također, nosio bedž s palestinskom zastavom tokom prijema priređenog povodom posjete izraelskog premijera.

Na društvenim mrežama se ubrzo pojavio snimak na kojem se vidi kako Kuzu odbija da se rukuje sa Netanyahuom.

Inače, ovaj političar je odranije poznat po stavovima kojima otvoreno izražava gnjev i protivljenje izraelskoj politici prema Palestincima, a 2014. godine je uložio velike napore da Holandija prizna Palestinu kao državu.

Nakon što je odstranjen iz Radničke partije (PVDA) zbog protivljenja prema određenim odlukama partije u vezi sa pitanjem integracije, Kuzu je ranije ove godine pokrenuo stranku “Denk”, s kojom želi zagovarati toleranciju i jednakost za sve građane.

Već dvije godine je zastupnik u Parlamentu Holandije.

Komentari