Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande: Nisam siguran da li ću primiti Putina u Parizu

francois_hollande_and_vladimir_putin_at_the_elysee_palace

Francuski predsjednik Francois Hollande poručio je da će oni koji stoje iza “ratnih zločina” počinjenih u sirijskom gradu Halepu platiti za svoja djela pred Međunarodnim sudom pravde.

“Stanovnici Halepa su žrtva ratnih zločina. Oni koji počine ta djela odgovaraće za njih pred Međunarodnim sudom pravde”, rekao je francuski predsjednik u intervjuu za francusku televiziju TF1, koji će biti emitovan u ponedjeljak navečer.

Nakon što je Rusija uložila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koju su pripremile Francuska i Španija, koja predviđa prekid vatre u sirijskom Halepu i zabranu nadlijetanja za sve vojne avione, Hollande je istakao kako još uvijek nije siguran da li će primiti ruskog kolegu Vladimira Putina, koji bi u Pariz trebao doputovati 19. oktobra.

“Postavio sam sebi pitanje: Da li bi bilo korisno ? Da li bi bilo neophodno? Možemo li osigurati da prekine ono što radi sa sirijskim režimom? To znači podržavanje režimskih snaga koje bacaju bombe na stanovništvo Halepa”, rekao je Hollande i dodao:

“Ukoliko održimo sastanak, reći ću mu da je to neprihvatljivo. To je ozbiljno, čak i za ugled Rusije.”