Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

anketa HRT-a

HRejting: Potpuna propast Živog zida, SDP sustigao HDZ

zivi zid (1)

Prema najnovijem HRejtingu, dvije vodeće hrvatske stranke sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50% glasova birača zajedno

U večerašnjem Dnevniku HRT-a objavljeni su rezultati ankete HRejting za septembar. Riječ je o istraživanju javnog mijenja provedenog na 1400 ljudi, za koji je maksimalna greška +/- 2,95%, a nivo pouzdanosti visokih 95%. Ispitivanje je provedeno u svim županijama, u čak 221 naselju.

Prema najnovijem HRejtingu, dvije vodeće hrvatske stranke sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50% glasova birača zajedno.

Smjene četvero ministara ovoga ljeta i pokrenuta istraga protiv nekadašnjeg političkog sekretara stranke Lovre Kuščevića nisu se ipak odrazili na HDZ-ov rezultat i njihovih stabilnih 27,6%. Nakon rekordno niskog rejtinga pred kraj prošle godine, SDP, pak, nastavlja rasti – ovaj mjesec stigli su čak do 24,8%. HDZ i SDP u ovom trenutku dijeli, dakle, manje od 3% glasova birača prema HRejtingu.

Da su idući vikend parlamentarni izbori u Hrvatskoj, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa 6% posto, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1%.

Grupa stranaka koje bi dobile od dva do tri posto glasova prevodi HSS s 3,1%. Neovisni za Hrvatsku i Živi zid osvajaju malo više od dva posto.

Nekadašnja treća stranka po rejtingu u Hrvatskoj, Živi zid, koja je na nedavnim evropskim izborima dobila i zastupnika u Evropskom parlamentu, definitivno je skupo platila unutarstranački raskol zbog te jedne unosne plaće od 6.000 eura neto. Ivan Sinčić, šef stranke je otišao na tu poziciju. Pitanje je hoće li mu stranka potpuno propasti do sljedećih izbora.

Sve ostale stranke nalaze se ispod 2%, a neodlučnih je birača 11,6%.