Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska novinarka

Hrga: Da sam ja danas djevojčica u Gazi, mrzila bih vas do kraja života

Foto: Pixsell/Twitter

Hrvatska novinarka Mirjana Hrka koja je svojevremeno izvještavala iz Gaze na svom Facebook profilu napisala je komentar vezano uz napad na ovo područje, kao i jučerašnje glasanje u Generlanoj skupštini UN-a u kojem Hrvatska nije dala podršku humanitarnoj pauzi i pružanju pomoći stanovništvu Gaze.

Njen komentar prenosimo u cjelosti.

“UN je proteklih desetljeća bio toliko jadan da se legitimno postavljalo i pitanje samog smisla postojanja te organizacije.

Sinoć, unatoč snazi židovskih lobija (ogromna), ipak nemaju izbora i vide da je vrag odnio šalu, jer ludovanje Židova srušit će im sve omiljenje postulate:

  • nužnosti svjetskog mira
  • poštivanja žrtava holokausta,

i milion drugih stvari na kojima se temeljio svijet koji smo do neki dan poznavali.

Ovo u Gazi je školski masakar i UN je sinoć ipak usvojio rezoluciju kojom se traži ‘trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje’ u Gazi.

Dakle, žele da se pothitno zaustavi divljačko ludovanje izraelskih snaga kako bi se riješio problem stotina tisuća zena, djece i staraca koji nemaju veze sa sukobom Hamasa i države Izrael, a nalaze se u logoru na otvorenom, paklenom kotlu kojem Židovi dižu temperaturu bez ikakvih kriterija”, napisala je Hrga.

UN je proteklih desetljeca bio toliko jadan da se legitimno postavljalo i pitanje samog smisla postojanja te…

Posted by Mirjana Hrga on Saturday, October 28, 2023

“Obrazloženje” hrvatske Vlade

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) RH odbacili su u subotu pojedine napise da je Hrvatska glasovanjem “protiv” rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva, istaknuvši da je hrvatska vlada uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

“Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoodbranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva”, priopćili su iz MVEP-a.

Stoga su, dodaju, netačna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem “protiv” rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura.

U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobraove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju, navodi se u priopćenju.

Napominje se i da je Europska unija na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala.

U slučaju predmetne rezolucije, kako kažu iz MVEP-a, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Jevreja nakon Drugog svjetskog rata.

Istovremeno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize, zaključuje se u priopćenju.