Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza pokazala

Znate li ko ima najbrži internet na svijetu?

internet
Foto: Unsplash

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija širom svijeta otkrila je kako se brzina preuzimanja razvijala u posljednjih nekoliko godina

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija svijeta pokazala je da Evropa stoji bolje od Amerike, ali ne i od nekih dijelova Azije, dok je Afrika na začelju.

Tajvan je na samom svjetskom vrhu kada je riječ o brzini interneta. To pokazuju podaci za 2023. godinu koje je objavio Cable.co.uk.

Prosječna brzina preuzimanja u Tajvanu je 153,51 Mbps, što je tek nešto malo ispred drugoplasirane Francuske sa 152,45 Mbps.

Tajvan je na vrhu ove liste bio i prošle godine, podsjeća Statista ističući brz napredak koji je Tajvan postigao. Tada je ta zemlja imala daleko sporiju prosječnu brzinu od 135,88 Mbps.

Japan je 2022. godine bio na drugom mjestu. I pored toga što je ta zemlja takođe zabilježila rast prosječne brzine interneta, on je daleko niži i iznosi samo 2,37 Mbps.

A kada se uračunaju sve izmjerene lokacije, malo ostrvo Jersey, u kanalu La Manche, u prosjeku ima najbrži širokopojasni internet, sa nevjerovatnih 264,52 Mbps.

Sve veće brzine

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija širom svijeta otkrila je kako se brzina preuzimanja razvijala u posljednjih nekoliko godina.

Od 2020. do 2023. globalna srednja brzina internet preuzimanja gotovo se udvostručila – sa 24,8 Mbps u 2020. na 46,8 u poslednjoj analizi.

Još uvijek, međutim, postoje velike razlike između različith regija svijeta. U 2023. godini Zapadna Evropa ima najveću prosječnu brzinu – od 118,7 Mbps, što je prilično ispred drugoplasirane Sjeverne Amerike sa 94 Mbps.

Na drugom kraju tabele su Sjeverna Afrika i Podsaharska Afrika koje imaju najsporije prosječne brzine sa 9,8 odnosno 12,1 Mbps.