Globus

Hronologija pokušaja državnog udara u Turskoj

17/07/2016

Pokušaj vojnog udara grupe vojnika odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY, koji je počeo u kasnim noćnim satima u petak, ugušen je nakon samo 22 sata hapšenjem odgovornih za pokušaj svrgavanja s vlasti demokratski izabranog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i vlade te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Pokušaj vojnog udara pokrenut je u petak oko 22 sata po lokalnom vremenu, a u potpunosti je okončan u subotu u 20:02 sati.

– 15. juli –

22:00 – U kompleksu Generalštaba Oružanih snaga Turske u Ankari, odjeknuli su pucnji, a iz helikoptera je otvorena vatra na prisutne ispred kompleksa. Vojnici pučisti su okupirali sjedište Generalštaba i generalnu direkciju Turske radio-televizije (TRT) u Ankari. U isto vrijeme grupa vojnika je tenkovima blokirala mostove u Istanbulu, Most na Bosforu i Most “Fatih Sultan Mehmet”.

23:30 – Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je da je „riječ o pobuni protiv demokratije i volje naroda” i da će biti učinjeno sve kako bi ona bila ugušena.

23:24 – Došlo je do eksplozije u zgradi Uprave specijalne policije u Ankari.

23: 30 – Saopćeno je da je grupa pučista za taoca uzela načelnika Generalštaba Turske armijskog generala Hulusija Akara.

24:00 – Sigurnosni izvori su saopćili da je „vojnu pobunu pokušala izvesti grupa oficira, članova terorističke organizacije FETO/PDY, predvođene Fetullahom Gulenom”.

– 16. juli –

– Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao narod na ulice –

00:09 – Na napad na kampus Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) u Ankari odgovoreno vatrom.

00:11 – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji se nalazio u Marmarisu, krenuo je prema aerodromu Ataturk u Istanbulu.

00:13 –Pučisti zauzeli TRT i prisilili voditeljicu da pročita krivotvorenu poruku. Prekinut je signal TRT-a.

Ubrzo se obratio predsjednik Turske Erdogan i pozvao narod na ulice. „Na pobunu protiv volje naroda naravno da ćemo odgovoriti u skladu s pravom, Ustavom i zakonima. Odgovor će dobiti oni koji čine ovakve korake bili oni u Oružanim snagama, bili manjina ili u nekoj od institucija“, izjavio je Erdogan.

Narod se vrlo brzo počeo okupljati na gradskim ulicama i trgovima širom Turske.

– Počelo hapšenje vojnika pučista

00:35 – U Istanbulu je pokrenuta prva istraga vezana za pokušaj državnog udara. Glavni tužilac Kucukcekmecea, u Istanbulu Ali Dogan je saopćio da je istraga vezana za pučiste koji su pokušali državni udar pokrenuta i da će prvom prilikom biti uhapšeni.

00.57 – Napadači učesnici u pobuni protiv Vlade Turske i građana vojnim helikopterom su napali kampus TURKSAT-a.

01:01 – Vojnim avionima i helikopterima napadnuta zgrada policijske uprave u Ankari. Ministar odbrane Turske Fikri Isik izjavio je kako je riječ o pobuni hunte unutar turskih oružanih snaga (TSK).

01:39 – Otvorena sala za sjednice u zgradi Velike narodne skupštine Turske. U njoj su se našli predsjednik skupštine Ismail Kahraman i zastupnici.

02:00 – Počela hapšenja vojnika pučista odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY.

02:20 – U napadu iz zraka pučista na zgradu Uprave specijalne policije u Ankari poginulo je 17 policajaca.

20160717_2_18062855_12312909_Web

– Predsjednik Turske Erdogan došao u Istanbul –

02:30 – Uhapšeno 13 vojnika pučista, među kojima tri oficira koji su pokušali ući u Predsjedničku palatu u Ankari.

02:42 – Bačena bomba na zgradu Velike narodne skupštine Turske. Ranjeni pripadnici sigurnosnih snaga i službenici u toj instituciji.

02:49 – Bačena još jedna bomba na zgradu skupštine. Predsjednik Skupštine Ismail Kahraman i zastupnici premješteni u sklonište u zgradi skupštine.

02:55 – Naciji se ponovo obratio premijer Turske Binali Yildirim. “Na oružani pokušaj puča biće odgovoreno svim sredstvima s kopna i iz zraka“, poručio je Yildirim.

03:00 – TRT ponovo uspostavio emitovanje programa. Privedeni vojnici pučisti koji su okupirali sjedište TRT-a.

03:10 – Premijer Turske Binali Yildirim naredio je uništavanje svih letjelica u posjedu pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY.

03:15 – Iz zgrade Generalštaba Turske u Ankari ponovo se začuli pucnjevi.

03:20 – Erdogan stigao u Istanbul.

04:00 – Tužilaštvo Republike Turske izdalo je naloge za hapšenja službenika pravosuđa koji su bili u vezi s inicijatorima pokušaja vojnog puča i terorističkom organizacijom Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY), kao i za hapšenje generala, admirala, oficira, podoficira i drugih oficira vojske koji su bili članovi takozvanog “Komiteta za spokoj u zemlji”.

04:42 – Napadnut hotel u kojem je ranije odsjeo Erdogan. Grupa maskiranih i naoružanih pučista iz helikoptera se spustila u hotel i zauzela ga. U sukobu ranjeno pet policajaca.

05:20 – Premijer Turske Yildirim preko društvene mreže Twitter izjavio je da je dobio informaciju da je ubijen jedan general koji je imao ulogu u pokušaju državog udara. Istakao je da je privedeno 130 vojnika među kojima se nalaze i pukovnici.

06:00 – Glavno državno tužilaštvo u Ankari saopćilo da su u napadu na zgradu Uprave specijalne policije poginule 42 osobe i da je situacija na tom području pod kontrolom.

06:30 – Zatvoreni su svi putevi prema sjedištu vlade i rezidenciji vlade u Ankari. Oboren helikopter koji je bombardovao TURKSAT.

06:43 – Vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji Fetullahci u blizini Predsjedničke palate bacili dvije bombe. Jedna od njih pala na vozilo parkirano ispred džamije Millet.

06:52 – Premijer Turske Yildirim saopćio da je za privremenog načelnika Generalštaba Oružanih snaga imenovan komadant Prve vojne oblasti armijski general Umit Dundar.

07:00 – Na područje u čijoj se blizini nalazi Predsjednička palata i sjedište žandarmerije iz aviona bačena bomba.

– Oslobođen načelnik Generalštaba Turske Akar-

07:10 – Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Turske, privedene je 336 pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY.

07:35 – U istragama pokrenutim u vezi s pokušajem državnog udara pučista širom Turske privedena 754 pripadnika oružanih snaga te zemlje.

07:50 – Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala razriješio dužnosti pet generala i 29 pukovnika, pripadnika terorističke organizacije FETO.

08:32 – Vojska Turske je izvela akciju na 4. Vazduhoplovnu bazu Akinci, koja se nalazi 35 kilometara sjeverozapadno od Ankare, te tom prilikom oslobodila načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske armijskog generala Hulusija Akara.

08.36 – Jedinice specijalne policije u Ankari su zauzele zgradu komande žandarmerije te tom prilikom onesposobile vojnike lojalne terorističkoj organizaciji FETO.

09:10 – Sastalo se Vrhovno vijeće sudija i tužilaca (HSYK) kako bi poduzeli potrebne mjere protiv sudija i tužilaca pripadnika oružane terorističke organizacije FETO.

– Privedena 1.374 pripadnika oružanih snaga –

09:32 – U okviru istrage protiv pokušaja državnog udara vojnika odanih terorističkoj organizaciji FETO, privedena su 1.374 pripadnika oružanih snaga članovi pomenute terorističke organizacije. Među privedenima je bio i general Murat Aygun, komandant 58. Artiljerijske brigade turske vojske.

09:40 – Predalo se oko 200 nenaoružanih vojnika i časnika koji su izašli iz Generalštaba Turske.

09: 44 – Saopćena informacija da je u neredima širom Turske koje je izazvao pokušaj državog udara poginulo 90 ljudi, a da su 1.154 osobe ranjene.

09:46 – Pokrenuta istraga zbog veleizdaje protiv bivšeg zapovjednika zračnih snaga Turske generala Akina Ozturka i zapovjednika Odjela za podršku i obuku Oružanih snaga Turske generala Metina Iyidila.

09:56 – U okviru akcija privođenja širom Turske privedena 1.563 pripadnika terorističke organizacije FETO.

10:07 – Predalo se oko 700 nenaoružanih vojnika i časnika koji su napustili Generalštab.

10: 22 – Pobjegli vojnici pučisti koji su napali hotel u kojem je ranije odsjeo turski predsjednik Erdogan.

10: 37 – Premijer Turske Yildirim saopćio da je načelnik Generalštaba Akar oslobođen, zdrav je i obavlja svoju dužnost u kriznom štabu.

11:27 – Pripadnici terorističke organizacije FETO koji su se nalazili u sjedištu Generalštaba pozvani da se predaju.

12:04 – U akciji pripadnika specijalne policije u sjedištu žandarmerije privedeno oko 200 vojnika.

12.57- Premijer Turske Binali Yildirim saopćio kako je broj žrtava pokušaja vojnog udara, dosegao 161, te da je 1440 osoba ranjeno.

14:37 – Vrhovno vijeće sudija i tužilaca Republike Turske (HSYK) suspendovalo je 2.745 sudija sa različitih sudova koji se povezuju sa terorističkom organizacijom FETO.

15:03- Za pet članova koji su izbačeni iz članstva HSYK-a izdati su nalozi za privođenje. Od toga, četvero je zadržano u pritvoru.

15:26 – Privedeno deset članova Državnog savjeta koji su se povezivali s pokušajem državnog udara.

16:08 – Glavno državno Tužilaštvo u Ankari u okviru istrage pokrenute nakon pokušaja državnog udara pripadnika sigurnosnih snaga odanih terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) donijelo je odluku o privođenju 140 članova kasacionog suda i 48 članova Državnog savjeta Republike Turske.

17:00 – Premijer Yildirim na vanrednoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turske se obratio zastupnicima.

18:46 – Tenkovi ispred zgrade policije u glavnom gradu Turske Ankari, koje su teroristi FETO/PDY koristili prilikom pokušaja državnog udara, vraćeni su u kasarnu.

19:25 – U okviru istrage o pokušaju državnog udara u Turskoj od strane terorističke organizacije FETO/PDY, priveden je član Ustavnog suda Republike Turske Alparslan Altan.

– Akcija završena u 20:02-

20:02 – Prema informacijama turskih policijskih zvaničnika, okončana je akcija u 4. Vazduhoplovonoj bazi Akinci protiv pripadnika oružanih snaga odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY. Tom prilikom predalo se 67 pučista.

20:50 – U akciji u 4. Vazduhoplovnoj bazi Akinci protiv pripadnika oružanih snaga odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY, oslobođen je i zapovjednik žandarmerije general Galip Mendi, koji se nakon toga vratio na funkciju.

21:09 – Priveden je član Ustavnog suda Republike Turske Erdal Tercan. Njega su privele ekipe za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

21:57- Glavno državno tužilaštvo u Ankari tražilo da se privede 2.745 sudija i tužilaca i da protiv njih bude pokrenuta istraga zbog „članstva u terorističkoj organizaciji“.

Komentari