Globus

Hrvat koji je ubio sina i dvoje ljudi skriva se naoružan u šumi?

16/09/2017

– Prije mjesec dana bio je kod nas u Prvči, došao je sam. Tad mi se požalio da pije puno lijekova i da ne može noću spavati, rekao je vidno potreseni Goran Dakić iz Prvče kraj Nove Gradiške, prenosi 24sata.hr.

Njegov brat Dražen Dakić (40) upao je u četvrtak oko 21.30 u kuću u Villingendorfu, mirnom mjestašcu na jugozapadu Njemačke i ubio troje ljudi. Dražen je, kako pišu njemački mediji, ušao kroz vrt i počeo pucati odmah s terase na bivšu suprugu Katarinu i njezine goste, koji su se okupili kako bi proslavili dječakov polazak u školu.

Upucao je sina (6), ženinu prijateljicu (29) te ženina novog dečka (34). Njegova bivša supruga, inače porijeklom iz Latvije, uspjela je pobjeći iz kuće.

Muškarac i dijete bili su mrtvi kad je došla Hitna pomoć, a žena je umrla tokom pokušaja oživljavanja. Njemački mediji objavili su da je Dražen već otprije poznat policiji zbog nanošenja tjelesnih ozljeda.

Iako policija nije otkrila motiv stravičnog pohoda, nagađa se kako je riječ o ljubomori jer ga je supruga napustila i otišla s djetetom.

Više od stotinu policajaca s antiterorističkom opremom tokom jučerašnjeg dana opkolilo je Villingendorf, mjesto u kojemu živi oko 3500 stanovnika.

Ubicu, za kojeg vjeruju da je naoružan i opasan, tražili su i helikopterom iz zraka. Kod susjednog mjesta policajci su pronašli Dakićevu napuštenu Seat Ibizu. Sumnjaju da se skriva u šumi.

Dražen i Katarina, koja je iz Rige, bili su u braku šest godina, a rastali su se prošle godine. Razvodu su navodno kumovali njegovi finansijski problemi. U Hrvatsku nije često dolazio, kaže njegov brat.

Porodica Dakić, otac Krešimir, majka Reza i djeca Dražen, Goran i Zlatan doselili su se u ratnom vihoru iz Bosanske Gradiške na područje Nove Gradiške i skrasili se u prigradskom naselju Prvča. Susjedi Dakićevih kažu da su to vrijedni i radišni ljudi.

– Još uvijek ne mogu vjerovati da je to učinio moj brat. Ne znam gdje je, nije mi se javio. Poslao sam poruku sestrični, jer u Njemačkoj imamo puno rodbine, da mi napiše što zna o cijeloj situaciji, no ni ona mi se nije javila – očajan je brat Goran.

U roditeljskoj kući sam je otac Krešimir, čovjek koji je teško bolestan. Majka Reza nije bila kod kuće i u petak oko podneva još nije znala što se dogodilo u Njemačkoj.

– Sin Zlatan mi je došao i rekao je što je pročitao na internetu. Ne mogu vjerovati da je to učinio moj Dražen. Prije mjesec dana iznenada je došao kući, vidio sam na njemu da nije dobro. Požalio mi se da ima problema, jer mu prva supruga ne dozvoljava da vidi djecu, a i ova druga s kojom se također rastao mu nije dala da viđa sina. Bilo kako bilo, ne opravdavam ga i to nije trebao uraditi, rekao je Krešimir na kojemu se vidjelo da proživljava teške trenutke.

Sin mu se, nakon što je prošlog augusta bio nekoliko dana u posjeti, više nije javio.

Nakon stravičnog ubistva, u medije cure novi detalji iz Draženovog života. Tako Fenix prenosi da je Dakić još prije 12 godina igrao nogomet za Hrvatski sportski klub Croatia Singen.

Iako je odigrao samo jednu sezonu, u klubu ga se još uvijek sjećaju. Josip Mijić, član uprave kluba, rekao je da je Dakić bio prosječan igrač.

– Nije se ni po čemu posebno isticao. Niko ga u klubu nije dobro poznavao, a nije se ni posebno družio s nekim od nas. Zadržao se samo jednu sezonu. Svi smo šokirani ovime što je učinio. Na osnovi onoga što smo ga poznavali nikad se to ne bi moglo zaključiti – rekao je Mijić.

U klubu niko ne potvrđuje navode da je Dakić bio vojnik i da dobro rukuje s oružjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.