Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muškarac u BiH koji je ubio sina i još dvoje ljudi neće iz zatvora do kraja života

drazen dakic

Njemački sud osudio je hrvatskog državljanina Dražena Dakića (41) zbog ubistva sina (6), dečka svoje bivše žene (34) i i njezine prijateljice (29) na doživotnu kaznu zatvora.

Dakić je u septembru prošle godine u njemačkom mjestašcu Villingendorfu ušao kroz vrt i počeo pucati na svoju bivšu suprugu Katarinu i njezine goste, koji su se okupili na proslavi povodom kretanja u školu njegovog sina, prenosi 24sata.hr.

Njegova bivša žena, inače porijeklom iz Latvije, uspjela je pobjeći u kuću.

Zbog osobito teške naravi zločina, okružni sud u Rottweilu odlučio je Dakiću uskratiti mogućnost pomilovanja, piše njemački list Schwarzwaelder Bote.

Kao motiv ubistva navodi se ljubomora jer ga je supruga napustila i otišla s djetetom. Tužitelj je tokom suđenja izjavio da je Dakić namjerno dopustio da njegova bivša supruga pobjegne, jer je htio da pati do kraja života.

Dakić, koji je rođen u Bosanskoj Gradiški, je otprije poznat policiji zbog nasilničkog ponašanja, priznao je krivnju. Pritom je izjavio da u trenutku ubistva ‘nije bio pri sebi, i da se ponio kao robot’. Na dan zločina, htio je razgovarati sa svojom bivšom suprugom.

No s obzirom da je Dakić, kada je došao na terasu, sa sobom imao potpuno napunjeno oružje, takav iskaz na sudu je ocijenjen kao nevjerodostojan.

– On tamo nije došao razgovarati. Došao je ubiti – izjavio je tužitelj.

Foto: Graner

Sudski vještak je tijekom izlaganja naveo da je Dakić svjesno i planirao ubio svojeg sina i dvoje odraslih te da je sposoban za suđenje i da razumije zločin koji je počinio.

Od porodice stradalih tokom suđenja je iznesen niz kritika na policiju, jer je prije stravičnog masakra ignorirala prijave o prijetnjama ubiojstvom i nasiljem koje je osuđeni Dakić upućivao svojoj bivšoj supruzi.