Hrvati jutros od 7 sati biraju osmi saziv Sabora

izbori hrvatska

Jutros od 7 pa sve do 19 sati otvorena su biračka mjesta u Republici Hrvatskoj na kojima će se za sastav 8. saziva Sabora imati pravo izjasniti gotovo 3,8 milijuna glasača, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na listama u ukupno 12 izbornih jedinica u zemlji i u inozemstvu ukupno je 2.311 izbornih kandidata od kojih će njih 151 sačinjavati novi, 8. saziv Hrvatskog sabora.

Kandidati su raspoređeni na 166 lista, od kojih je 161 lista stranačka, pet je neovisnih, a 41 je kandidat predstavnik manjina.

Glasanje u 48 država svijeta započelo je jučer, u subotu, po lokalnom vremenu države u kojoj se glasa. U inozemstvu pravo glasa ima ukupno 36.276 registriranih birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, s tim da ih je najviše registrirano u BiH, oko 22 tisuće.

Biračko pravo moguće je dokazati i na sam dan izbora provjerom u konzulatu tj. veleposlanstvu, u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, i ako se ishodi potvrda može se glasati, poručio je biračima predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

izbori hrvatska1

Broj birača sa prebivalištem u Hrvatskoj iznosi 3.755.065, a sa dijasporom taj broj je ukupno 3.791.341 birača.

U Hrvatskoj je rekordnih 6.826 biračkih mjesta, od toga su 252 posebna biračka mjesta, poput zatvora ili vojske, a dodatnih 114 biračkih mjesta otvoreno je u inozemstvu.

Birališta u zemlji i u inozemstvu zatvaraju se u 19 sati, do kada traje i izborna šutnja koja je započela u ponoć sa petka na subotu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će tijekom glasanja u 12 i u 17 sati izići sa podacima o postotku izlaznosti birača. U 22 sata DIP će objaviti prve nepotpune izborne rezultate, a u ponoći će se objaviti većina obrađenih glasova, sa podacima iz inozemstva.

Saborski zastupnici se biraju tajnim glasanjem na mandat od četiri godine. U deset izbornih jedinica bira se po 14 zastupnika, dijaspora bira tri zastupnika u 11. izbornoj jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina biraju osam zastupnika u 12. izbornoj jedinici.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u suvremenoj povijesti Republike Hrvatske na kojima će birači moći koristiti pravo na preferencijski glas, odnosno imat će pravo zaokružiti kandidata kojemu daju prednost pred ostalima na listi. Kandidat koji tako osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi.