Globus

korona u regionu

Hrvatska i Srbija ublažavaju mjere, Vučić starijim od 65 dao “pola sata slobode”

20/04/2020

U Srbiji bi od utorka, 21. aprila, zabrana kretanja trebalo da bude skraćena za jedan sat i da važi od 18 sati, građani stariji od 65 godina moći će u šetnju tri puta nedjeljno, a sa radom treba da počnu zanatske radnje, kao i servisne radionice

S obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 19. aprila donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Deset županija tražilo je potpuno ukidanje e-propusnice za svoje područje: Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska.

U Srbiji bi od utorka, 21. aprila, zabrana kretanja trebalo da bude skraćena za jedan sat i da važi od 18 sati, građani stariji od 65 godina moći će u šetnju tri puta nedjeljno, a sa radom treba da počnu zanatske radnje, kao i servisne radionice.

Nakon najduže zabrane kretanja koja je stupila na snagu u petak, 17. aprila, u 17 sati i završava se u utorak u pet sati ujutru, u zemlji će, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, početi postepeno popuštanje mjera uvedenih u toku vanrednog stanja koje je u zemlji na snazi od 15. marta.

Umjesto od 17 sati, od sutra bi zabrana kretanja trebalo da bude kraća sat vremena, odnosno da počinje od 18 sati.

Takođe, građanima starijim od 65 godina kojima je u potpunosti bilo zabranjeno kretanje, osim jednom nedjeljno odlazak u prodavnicu, biće dozvoljeno kretanje od po 30 minuta tri puta nedjeljno.

Oni će moći da šetaju u periodu zabrane kretanja za ostale građane, odnosno od 18 sati do jedan sat posle ponoći utorkom, petkom i nedjeljom, a postoji mogućnost i da im šetnja bude omogućena svakodnevno od 27. aprila, ukoliko se situacija sa epidemijom koronavirusa poboljša.

Vučić je pozvao i građevinare da uz propisane mjere distanciranja krenu sa radom od sutra.

Od 27. aprila, očekuje se da sa radom počnu i kozmetički i frizerski saloni, ali i teretane, uz poštovanje zaštitnih mera.

Među najavama je i moguće otvaranje kafića i restorana, kao i hotela, tržnih centara, međugradskog i aerodromskog saobraćaja između 4. i 11. maja.

Međutim, sve ove ublažene mere mogu biti povučene ukoliko se stanje u zemlji sa koronavirusom pogorša.

Prema podacima od juče u 15 sati, u Srbiji je do sada od posledica koronavirusa preminulo 122 osobe, registrovano je ukupno 6.318 oboljelih, a izliječeno je 753 osobe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.