Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skrivila saobraćajku

Hrvatska ministrica u suzama priznala: Tri godine vozi bez vozačke

New Project (11)

Odmah nakon nesreće, iako su znali za detalj da je ministrica udarila dijete bez validne vozačke dozvole, iz Vlade RH su poručivali kako im nije jasno zašto bi Žalac trebala podnijeti ostavku

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac dala je izjavu dva dana nakon saobraćajne nesreće u Vinkovcima u kojoj je, vozeći bez vozačke dozvole, udarila i ozlijedila djevojčicu.

Nakon nove izjave, jasno je zašto je ministrica u svom prvom obraćanju nakon nesreće, na društvenim mrežama, prešutjela jedan detalj, a to je kada joj je istekla vozačka dozvola.

– Ja u subotu zbog šoka nisam bila u stanju dati izjavu. To što se meni dogodilo ne bih poželjela da se ikome dogodi. Krenula sam u trgovinu, ispred mene je izletjela djevojčica. Pozvali smo hitnu. Jako sam potresena. Ne znam šta da kažem. Nisam ni znala da mi je vozačka dozvola istekla, ali to me ne opravdava. Meni je samo drago da je djevojčica dobro, posjetila sam je u bolnici. Premijeru sam već u subotu ponudila ostavku, i jutros sam ponovno premijeru ponudila mandat na raspolaganje.

Žalac kaže kako vozačku dozvolu rijetko otvara i da zato nije uočila da joj je istekla još 2016. godine:

– Kad sam u Zagrebu vozi me vozač, automobil vozim samo nekad kad dođem kući u Vinkovce. Moja dozvola izdana je 2006. godine i vrijedila je 10 godina, a ja to nisam znala, kaže Žalac.

Ministrica kaže da je vozila 30 ili 40 kilometara na sat:

– Neka svi provjere do kad im vrijede vozačke dozvole. Ponavljam, svoj mandat sam na raspolaganje dala u subotu i jutros u razgovoru s predsjednikom Vlade i to je sve što imam za reći, kaže Žalac.

O cijelom slučaju, nakon ministrice Žalac, uskoro bi se trebao oglasiti i premijer Andrej Plenković. Podsjećamo, odmah nakon nesreće, iako su znali za detalj da je ministrica udarila dijete bez validne vozačke dozvole, iz Vlade RH su poručivali kako im nije jasno zašto bi Žalac trebala podnijeti ostavku.