ZAGREB

Bivšoj hrvatskoj ministrici i suosumnjičenicima određen jednomjesečni pritvor

ZALAC (1)

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim suosumnjičenicima iz afere Softver u kojoj ih se sumnjiči da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 miliona eura.

Jednomjesečni istražni zatvor, koje je za osumnjičenike tražio Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO), bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), direktoru Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije (SAFU) Tomislavu Petricu, te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marko Jukiću određen je zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Uz to, Petricu je određen pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, s obzirom na to da je još uvijek na poziciji direktora SAFU, prenosi Hina.

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za krivična djela za koja su osumnjičeni.

EPPO je, ne saopćivši identitete uhapšenika, ranije izvijestio da je pokrenuo istragu zbog krivičnih djela trgovine uticajem i zloupotrebe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhapšeno u srijedu, na zahtjev Ureda evropskog javnog tužitelja.

Uprava policije je, također ne saopćivši identitete osumnjičenika, izvijestilo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio krivičnu prijavu EPPO-u protiv Žalac (42), Petrica (40), Šimunca (52) i Jukića (37) zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 miliona kuna na štetu finansijskih interesa Evropske unije i Republike Hrvatske.

EPPO: Žalac u natječaju koristila autoritet ministrice i predsjednice Upravnog vijeća SAFU

Uprava policije je precizirala da Žalac sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti i trgovanje uticajem, Petrica za zloupotrebu položaja i ovlasti, Šimunca za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti, a Jukića za pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti. Uz to, policija je podnijela krivičnu prijavu i protiv Šimunčevih i Jukićevih kompanija.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica MRRFEU te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabavke informatičkog sistema za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve kompanije za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u MRRFEU te za predlaganje imenovanja i razrješenja direktora SAFU-a.

Evropski tužitelj je pojasnio da je povlašteni položaj osiguran prilagođavanjem Planova nabave MRRFEU-a za 2017. i 2018. u korist Šimunca i Jukića te njihovih kompanije povećanjem planirane procijenjene vrijednosti nabavke tog informatičkog sistema, mijenjanjem vrste i načina nabavke te prilagođavanjem traženih tehničkih specifikacija programskog rješenja za potrebe MRRRFEU-a softveru koji su Šimunac i Jukić te njihove kompanije imali na raspolaganju.

“Bivša ministrica je odlučila da će ga MRRFEU kupiti po cijeni znatno višoj od cijene koja se na tržištu može postići za izradu programa takvih tehničkih specifikacija i funkcionalnosti”, izvijestio je EPPO.