Hrvatska opet uputila prosvjed Sloveniji zbog bodljikave žice

Slovenia_Fence_111115

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak je diplomatskom notom Sloveniji ponovno oštro prosvjedovalo zbog nastavka postavljanja bodljikave žice na državnom području Republike Hrvatske zbog čega je izrazilo ozbiljnu zabrinutost, priopćeno je.

Prosvjed se posebno odnosi na lokacije u području rijeke Sutle koje neosporno pripadaju hrvatskim katastarskim općinama Novi Dvor Klanječki, Miljana i Klanjec, navodi MVEP.

U prosvjedu upućenom veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu MVEP je ponovio prethodni zahtjev da se bodljikava žica postavljena na hrvatskom državnom području žurno i bez odgode ukloni.

Postupanje slovenske strane potpuno je suprotno uvjeravanjima najvišeg slovenskog političkog vrha 29. studenoga 2015. da neće nastaviti postavljati žičane zapreke u područjima koja bi se “mogla pokazati spornima u svijetlu određivanja granice”, odnosno da će u tim područjima uspostaviti druge mjere nadzora na granici, piše MVEP.

Odbacuje sve navode iz prijašnjih slovenskih diplomatskih nota u kojima se navodi da je postavljanje bodljikave žice privremena mjera koja nema namjeru prejudicirati granicu i zaoštriti spor.

Slovenska strana je još jednom upozorena da nikakvi razlozi ne mogu i ne smiju biti opravdanje za postavljanje bodljikave žičane ograde na hrvatskom državnom području, dodaje MVEP.

Ističe da uklanjanje dijelova postavljene žice s prijelaznih točaka na granici nije predmet tumačenja i provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji koji su u nadležnosti Stalne mješovite komisije. Slovensku stranu poziva da svoje ponašanje uskladi s obavezama iz tog Sporazuma.

Svojim postupcima Slovenija izaziva situaciju da se već četvrti tjedan zaredom susjednoj državi uručuje prosvjedna diplomatska nota, piše MVEP.

Izražava nadu da će Slovenija reagirati na opravdane prosvjede te će u europskom i dobrosusjedskom duhu prekinuti praksu postavljanja bodljikave žičane ograde na državnom području Republike Hrvatske