zagreb

Hrvatska policija traži napadače na novinara, ali i organizatore protesta

20211120_2_50965152_70852083_Web (1)

Na Prisavlju, gdje se ispred sjedišta Hrvatske radio-televizije (HRT) nakon središnjeg prosvjednog skupa protivnika Covid mjera na Trgu bana Jelačića uputio dio prosvjednika, policija nije intervenirala

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović izjavio je u nedjelju da policija intenzivno traga za organizatorima jučerašnjeg neprijavljenog prosvjeda protiv Covid potvrda u Zagrebu, i za osobama koje su napale novinara RTL-a Gorana Latkovića.

“U tijeku su intenzivne mjere s ciljem da se potencijalni organizator ili više njih, na neki način kriminalistički obradi i da se podigne optužni prijedlog”, izjavio je Posilović novinarima ispred Policijske uprave zagrebačke.

Istaknuo je da je prosvjed u subotu, protiv Covid potvrda, prošao u “sigurnosno zadovoljavajućim uvjetima”.

Međutim, Posilović ističe kako je činjenicom da prosvjed nije bio prijavio, čime je prekršen Zakon o javnom okupljanju.

“Na prosvjedu nije bilo niti redara, u manjem dijelu na prosvjedu su korištena pirotehnička sredstva, a prekršena je i Odluka o ograničavanju javnih okupljanja”, istaknuo je načelnik Sektora policije zagrebačke PU.

Izvijestio je da je policija zaprimila kaznenu prijavu zbog verbalnog i tjelesnog napada na novinara Latkovića. U cilju pronalaska napadača, policija će pregledati svoje snimke događaja, kao i snimke kamera Grada Zagreba i obaviti razgovore s očevicima.

Na Prisavlju, gdje se ispred sjedišta Hrvatske radio-televizije (HRT) nakon središnjeg prosvjednog skupa protivnika Covid mjera na Trgu bana Jelačića uputio dio prosvjednika, policija nije intervenirala.

Ipak, kako je istaknuo Poslilović, ranijeje policija imala saznanja o mogućnosti da se dio prosvjednika uputi na tu lokaciju, pa su bili prisutni kako bi spriječili eventualni neovlašteni ulazak u HRT-ove prostorije.

Potvrdio je da su sudionici prosvjednog skupa na Trgu bana Jelačića zapalili zastavu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), prenosi Hina.