Stižu reakcije

Hrvatska popušta mjere, ugostitelji ogorčeni: “Ne znamo je li ovo komedija ili tuga”

kafic-hrvatska

Nakon ovih najava, ugostitelji su ogorčeni

Iako je u Hrvatskoj zabilježen mnogo zarazniji engleski soj virusa, ipak se ide u blago popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa, priopćeno je u četvrtak (11. februara).

Kako je premijer Andrej Plenković najavio, kako bi se hrvatske građane “nagradilo za veliku dozu strpljenja i odgovornosti” u dosadašnjem nošenju s pandemijom, predstavljeno je nekoliko blagih popuštanja epidemioloških mjera i to u ugostiteljstvu i sportu.

“Mjere se odnose na sljedeće: prvo, da se ugostiteljima omogući prodavanje ‘kafe za van’, drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness centara, treće je da se djeci omogući nastava u školama za strane jezike i igraonicama i zadnje je da se – uz poštivanje epidemiološkog okvira – omogući otvaranje kladionicama, automat-klubovima i kasinima”, pobrojao je Plenković.

On je dodao da „kafa za van“ znači da ugostitelji mogu prodavati i drugo iz svog asortimana, a ne samo kafu, ali da ne smiju otvoriti svoje lokale za goste.

Nakon ovih najava, ugostitelji su ogorčeni, kažu da ne znaju je li “kafa za van komedija ili tuga”.

“Mislim da nije pravedno da se casina otvaraju, a terase ne. Mi smo već tri puta poslali molbu Stožeru da održimo sastanak, odgovora još nema. Želimo s njima razgovarati o budućem popuštanju mjera i da se ubuduće ide jednako prema svima u ugostiteljstvu, a ne da za restorane vrijedi jedno pravilo, za kafiće drugo. Ne želimo da se prave razlike. Isto tako, dok god traju restrikcije, mi moramo imati prateće financijske mjere. Plenković je rekao da će mjere ići do kraja februara, no to je bilo i prije rečeno.

Nama je jako važno da imamo te financijske potpore dok god su na snazi ikakve restrikcije jer svima je jasno i da kad se otvore ugostiteljski lokali, da nećemo moći normalno raditi. Ovo što je sad odlučeno, da i kafići mogu prodavati kavu za van, je samo psihološka pomoć, dok nam nije od financijske koristi. Naša udruga radi na tome da se financijske potpore produže”, rekla je za Index predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.