Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imenovan novi upravni odbor

KCUS ostaje i dalje pod punom kontrolom Sebije Izetbegović

1vjekosebija_Fotor

Zbog čega u UO KCUS-a nije imenovao i predstavnike Kantona Sarajevo? Je li zloupotrijebio ovlasti i plaši li se najavljenih prijava iz Vlade KS-a – pitali smo ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, na čiji prijedlog je imenovanje izvršeno. Nije želio odgovoriti

Prošlo je sedam dana otkako je Vlada Federacije BiH na prijedog federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića imenovala privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nakon početnih oštrih kritika koje je Vlada KS-a uputila na račun federalnog nivoa i ministra Mandića, još uvijek nisu poduzeti konkretni potezi koje su najavili – nema prijava protiv odgovornih za ovo imenovanje, i ne zna se da li će ih, i kada, biti, piše Žurnal.

Ministar zdravstva KS-a Haris Vranić i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić nisu imali konkretne odgovore na naša pitanja kome će, kada i za šta prijaviti ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i ostale odgovorne, kako su najavili na pres konferenciji prošle sedmice.

Dan nakon što je Federalna vlada imenovala novi UO premijer KS-a Edin Forto sastao se sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

U delegaciji sa premijerom Fortom taj dan bio je i ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta, i zastupnik u Skupštini KS-a Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnih poslova.
Tako je jedan dan Čampara na sjednici Federalne vlade bio u ulozi ministra (koji je glasao protiv imenovanja UO KCUS-a) a već dan nakon sa premijerom Novalićem družio se u svojstvu kantonalnog zastupnika.

– Složili su se da je pravovremena razmjena informacija i koordinacija na zajedničkim projektima od krucijalne važnosti – saopštili su učesnici nakon sastanka.

Koordinacija je takva da su samo dan ranije sa entitetskog nivoa imenovanjem UO-a uskratili osnivačka prava kantonalnom nivou koji finansira KCUS.

MINISTAR MANDIĆ BEZ ODGOVORA

Zbog čega u UO KCUS-a nije imenovao i predstavnike Kantona Sarajevo? Je li zloupotrijebio ovlasti i plaši li se najavljenih prijava iz Vlade KS-a – pitali smo ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, na čiji prijedlog je imenovanje izvršeno. Nije želio odgovoriti.

U 2014. godini Vlada Federacije imenovala je Nadzorni odbor KCUS-a, a kao predsjednicu NO postavila sekretarku Vlade Editu Kalajdžić. Sedam godina kasnije, još uvijek je na čelu NO KCUS-a, a afera Respiratori pokazala je njen uticaj na premijera i odluke koje se donose.

Prema tužilačkim navodima sekretarica Vlade Edita Kalajdžić piše: “Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ“.

„Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci“, odgovarao je premijer.

Edita Kalajdžić svjedokinja je u ovom predmetu a ranije su tužioci tražili izuzeće njenog mobitela.

Edita Kalajdžić 2014. imenovana je za predsjednicu NO KCUS-a

PRIHODI OD KANTONA

Prihodi koje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ostvaruje od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a svake godine su sve veći. U 2018. godine ukupni prihodi KCUS-a iznosili 228 miliona KM. ZZO KS-a KCUS-u je uplatio oko 132 miliona KM. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja 51 milion, te drugi kantonalni zavodi nešto manje sume. ZZO je te godine tranšu KCUS-u povećao za devet posto u odnosu na 2017:

– Prihodi od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ostvareni su u iznosu od 129.681.626 KM i veći su za 9%, ili za 10.611.833 KM u odnosu na prethodnu godinu, a čine 56,92% ukupno ostvarenih prihoda – navodi se u finansijskom izvještaju KCUS-a za 2018.
U narednim godinama taj iznos se povećava, pa iz Vlade KS-a kažu kako je za 2021. planirano oko 150 miliona KM za KCUS.

U posljednjih 20 godina, 99-procentni finansijer svih kapitalnih ulaganja u Kliničkom centru je Kanton Sarajevo, naveo je ministar zdravstva KS-a Haris Vranić:

– Predstavnici Kantona Sarajevo su u toku 2019. godine uputili zvanični opoziv tadašnjih članova Upravnog odbora KCUS-a, tj. predstavnika Kantona Sarajevo, zbog nezadovoljstva i nepostojanja bilo kakvih informacija o radu ovog odbora, odnosno o djelovanju predstavnika KS u odboru ove zdravstvene ustanove. Federacija BiH nikada nije postupila po tom zahtjevu.

Osim ovih sredstava, Vlada periodično izdvaja novac za nabavku opreme Kliničkom centru. U vrijeme pandemije KCUS-u su više puta odobrena dodatna sredstva.

Počelo je u martu – 26.3. Vlada odobrava 80 hiljada KM za nabavkU opreme za KCUS. Nastavilo tokom godine sa većim iznosima. Samo u zadnjem kvartalu 2020. dvije odluke: u oktobru je KCUS-u isporučena medicinska oprema i testovi vrijedni 550 hiljada KM, plaćena sredstvima ZZO-a. U decembru 2020. Vlada KS-a dala je saglasnost na finansiranje nabavke medicinske opreme za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu vrijedne skoro 800 hiljada KM.

Već je uobičajena praksa da federalne institucije povlače poteze koji odgovaraju direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović. Bez obzira je li ovaj put u pitanju dugovanje za Mostar između HDZ-a i SDA, kako se interpretira u domaćoj javnosti, ili neka druga obaveza.

Spašavao je ministar Mandić direktoricu KCUS-a i ranije, u Federalnom parlamentu. Tematska sjednica o stanju na Kliničkom centru UNSA u Sarajevu, koja je trebala biti održana 28. januara prošle godine otkazana je, nakon što je ministar Mandić obavijestio predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića kako nisu prikupljeni svi potrebni materijali.

U privremeni Upravni odbor KCUS-a imenovani su Jasmin Kapetanović (predsjednik), Dželaludin Junuzović, Teufik Orahovac, Amer Ovčina, Feriha Hadžagić – Čatibušić, Samir Muminović, Diana Štimjanin-Kolđo, Nusret Popović, Dalibor Kolak, Amra Karić i Ankica Kolar – Jurčević.