Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlasti

Hrvatska potpuno otvara granice turistima iz 10 zemalja

granica-eu-hrvatska

Plenković je rekao da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, spisak zemalja proširivati

Premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković potvrdio da Hrvatska potpuno otvara granice prema više zemalja.

Granice se otvaraju za turiste iz deset evropskih zemalja.

Plenković je kazao da do ove odluke dolazi zbog sjajnih rezultata proteklih dana.

“Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu”, rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, spisak zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije koronavirusa.

Rekao je da će za njih i dalje vrijediti epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučamo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas”, rekao je Božinović i dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku, da će za nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika te da će tamo biti i epidemiološke upute.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke.

“Putnici koji ne dostave unaprijed podatke moći će sve to obaviti na graničnim prijelazima, ali će za to biti potrebno duže vrijeme, vjerovatno u posebnoj traci”, otkrio je Božinović.