Hrvatska predsjednica otkrila kad će biti završen Pelješki most

grabar kitarovic111

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Stonu, nakon sastanka na kojem je predstavljeno trenutno stanje projekta izgradnje Pelješkog mosta, kako će most biti izgrađen najranije 2021., a najkasnije 2023. godine.

Grabar-Kitarović rekla je da je na sastanku bilo riječi o tehničkim specifikacijama i dinamici izgradnje mosta, ali i o zaštiti prirode u Malostonskom zaljevu, javila je Hina.

“Cilj je da projekt bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu, sve će ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta”, poručila je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako vjeruje da će u Bosni i Hercegovini biti shvaćeno da je projekt od vitalnog značaja za sve te je naglasila kako je još 2006. postignut dogovor o specifikacijama mosta, koji Hrvatska u potpunosti poštuje.

Bosanskohercegovačkim vlastima poručila je da prihvate argumente da je most strateški projekt Hrvatske i EU te da ni na koji način nije usmjeren protiv BiH.

“Važnost mosta nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i gospodarski značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima. Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim”, rekla je hrvatska predsjednica.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da je odabir izvođača za gradnju privodi kraju.

“Pristigle su tri ponude koje se ocjenjuju u Hrvatskim cestama, a krajem idućeg tjedna će Hrvatske ceste taj posao privesti kraju. Nakon toga će se donijeti odluka o odabiru. Naravno postoji i žalba, koja se može izjaviti, ali postupak se privodi kraju i imamo osigurana financijska sredstva. Nema razloga da gradnja Pelješkog mosta ne započne”, istaknuo je Butković.

Dodao je kako se početak gradnje Pelješkog mosta može očekivati s početkom 2018. godine, ako ne bude žalbi koje, kako je kazao, početak gradnje mogu odgoditi najviše za mjesec dana.