Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija koronavirusa

Hrvatska skratila vrijeme samoizolacije

kucna izolacija

U ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo 828 novozaraženih korona virusom, što predstavlja pad u odnosu na prošlu sedmicu

Nakon što su smanjili izolaciju na deset dana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijelo je nove kriterije prema kojima se također i samoizolacija skraćuje s 14 dana na deset.

– Prema odluci Eskpertne skupine kriznog štaba MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantin traje 14 dana – stoji u novoj odluci.

Zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin izjavila je kako se već neko vrijeme razgovara o tome da se dani provedeni u samoizolaciji skrate.

– Prije nekog vremena je skraćena izolacija, a od jučer imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije. Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija – otkrila je Pavić Šimetin, prenosi 24sata.hr.

U ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo 828 novozaraženih korona virusom, što predstavlja pad u odnosu na prošlu sedmicu, no treba uzeti u obzir da je zbog vikenda testirano duplo manje. Među 10.919 aktivno oboljelih, 864 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 65. Preminulo je 15 ljudi.