Globus

Pandemija koronavirusa

Hrvatska skratila vrijeme samoizolacije

27/10/2020

U ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo 828 novozaraženih korona virusom, što predstavlja pad u odnosu na prošlu sedmicu

Nakon što su smanjili izolaciju na deset dana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijelo je nove kriterije prema kojima se također i samoizolacija skraćuje s 14 dana na deset.

– Prema odluci Eskpertne skupine kriznog štaba MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantin traje 14 dana – stoji u novoj odluci.

Zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin izjavila je kako se već neko vrijeme razgovara o tome da se dani provedeni u samoizolaciji skrate.

– Prije nekog vremena je skraćena izolacija, a od jučer imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije. Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija – otkrila je Pavić Šimetin, prenosi 24sata.hr.

U ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo 828 novozaraženih korona virusom, što predstavlja pad u odnosu na prošlu sedmicu, no treba uzeti u obzir da je zbog vikenda testirano duplo manje. Među 10.919 aktivno oboljelih, 864 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 65. Preminulo je 15 ljudi.

Komentari

Autor: 24sata.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.