na području Banje Luke

SIPA uhapsila dvije osobe osumnjičene za ubistvo najmanje 78 Bošnjaka

sipa hapsenje (1)
Ilustracija

Oni se terete da su, dana 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin protiv čovječnosti.

Unčanin i Despot su pod istragom Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine i osumnjičeni su da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i neposredno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubojstvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tokom dana, osumnjičeni – Unčanin i Despot bit će predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.