Globus

plenković potvrdio

Hrvatska ukida mjere, najavljeni datumi otvaranja kafića, frizerskih…

23/04/2020

Ukoliko se prva faza pokaže uspješnom i ne dođe do pogoršanja situacije, Plenković objašnjava da se može nastaviti i sa većim popuštanjem restrikcija

Hrvatski premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade RH iznio je plan relaksiranja mjera u Hrvatskoj. Od 11. maja vrtići i škole do 4. razreda bi mogle početi sa radom kao i ugostiteljski objekti na otvorenom.

Aktivnosti popuštanja mjera u Hrvatskoj teći će u tri faze. Premijer Plenković je kazao da je Hrvatska u mogućnosti pokrenuti niz privrednih i društvenih aktivnosti, ali da postoji i mogućnost vraćanja restrikcija ukoliko dođe do naglog širenja zaraze.

Prva faza počinje od ponedjeljka, 27. aprila kada će biti dozvoljen rad trgovinskim djelatnostima za koje nije potreban blizak kontakt sa mušterijom poput krojačnica, turističkih agencija i trgovina koje izrađuju ključeve. Bit će uvedene javne gradske i prigradske linije javnog prijevoza, omogućeni treninzi sportistima prve i druge kategorije, a bit će omogućeno polaganje državnog stručnog ispita prioritetnim grupama.

Ukoliko se prva faza pokaže uspješnom i ne dođe do pogoršanja situacije, Plenković objašnjava da se može nastaviti i sa većim popuštanjem restrikcija.

Druga faza kreće od 1. maja i tada će biti omogućen rad javnog i privatnog zdravstvenog sistema u punom obimu, odnosno bit će otvorene i privatne ordinacije. Bit će dozvoljen rad prodavnicama uslužnih djelatnosti kao što su kozmetički i frizerski saloni.

Od 2. maja trebalo bi da budu omogućena i vjerska okupljanja. Od 4. maja omogućit će se rad poslovnim subjektima usližnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri…

Treća faza popuštanja mjera, od 11. maja značit će povratak u škole za djecu do 4. razreda osnovne škole, a sa radom će početi i vrtići. Također bit će otvoreni ugostiteljski objekti, odnosno bašte i terase ugostiteljskih objekata, te smještajni kapaciteti ugostiteljskih objekata.

Okupljanje na javnom mjestu do 10 ljudi uz poštovanje socijalne distance takođe je jedna od ublaženih mjera u Hrvatskoj.

Sumnjivi poslovi pod plaštom korone

Korona i prijatelji! Kupuje se na neviđeno, tražiš jedno, prijatelj ti "utrpa" nešto sasvim drugo. Od stolara kupuju testove… A, sve za vaše pare! #ShortVideoStory

Gepostet von Fokus.ba am Mittwoch, 22. April 2020

Zbog popuštanaj mjera, Plenković je kazao da će biti potrebno da se stanovništvo još više pridržava epidemioloških mjera poput socijalne distance i pranja ruku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.