ništa bez budžeta

CIK nema novca za pripremu lokalnih izbora u oktobru

izbori-u-bih

U odgovoru od 16. aprila Ministarstvo finansija i trezora je informisalo CIK BiH da je budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u proceduri usvajanja, te da je trenutno na snazi odluka o privremenom finansiranju

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je danas da finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora još nisu obezbijeđena, čime je ova institucija trenutno onemogućena u sprovođenju pripremnih aktivnosti koje su uslovljene finansijama.

Iz CIK-a poručuju da, ne prejudicirajući dalji razvoj epidemiološke situacije, izvršavanje zakonskih ovlaštenja Komisije utvrđenih važećim Izbornim zakonom BiH ne smije biti dovedeno u pitanje.

“Kako bi blagovremeno izvršili nužne pripremne aktivnosti koje, između ostalog, podrazumijevaju i pokretanje postupaka javnih nabavki, CIK BiH se pisanim putem 3. i 26. marta obratio članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara, te ministru finansija i trezora, ukazujući i na potrebu hitnog djelovanja s ciljem obezbjeđenja finansijskih sredstava potrebnih za organizaciju lokalnih izbora 2020. godine”, navode iz CIK-a.

S obzirom da nije dobijen odgovor na ove dopise, CIK je 14. aprila ponovo uputio dopis, ovaj put samo Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara, tražeći informaciju da li su obezbijeđena finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora.

“U odgovoru od 16. aprila Ministarstvo finansija i trezora je informisalo CIK BiH da je budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u proceduri usvajanja, te da je trenutno na snazi odluka o privremenom finansiranju”, dodaje se u saopštenju.

“Cijeneći kao nužnu potrebu obezbjeđenja sredstava za sprovođenje izbora i u tom smislu otklanjanje svake eventualne nejasnoće o pitanju da li su sredstva obezbijeđena”, CIK BiH je 22. aprila ponovo uputio dopis Ministarstvu finansija i trezora, tražeći hitnu informaciju da li su finansijska sredstva za sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine obezbijeđena, te ukoliko jesu, kojim aktom i u kojem iznosu.

“U očekivanju tražene informacije podsjećamo da su za lokalne izbore 2016. godine sredstva obezbijeđena 30. decembra 2015. godine, kada je usvojen Budžet institucija BiH za 2016. godinu, dok su za sprovođenje opštih izbora 2018. godine potrebna sredstva obezbijeđena 25. januara 2018. godine, kada je usvojen budžet institucija BiH”, podsjećaju iz CIK-a.