Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova

Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog prijetnji Hrvatima

Subotica

Hrvatsko ministarstvo je od Ministarstva vanjskih poslova Srbije tražilo informaciju o postupanju nadležnih tijela Republike Srbije, kao i o poduzetim mjerama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u četvrtak je u protestnoj noti Srbiji izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji.

U saopćenju hrvatskog ministarstva se navodi da su povodom javne rasprave koja je uslijedila po pokretanju procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama.

To su prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici i očekuju od nadležnih tijela Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju, navodi se.

Hrvatsko ministarstvo je od Ministarstva vanjskih poslova Srbije tražilo informaciju o postupanju nadležnih tijela Republike Srbije, kao i o poduzetim mjerama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini, prenosi Beta.