Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uvode mjere

Hrvatska uvela obavezni karantin za putnike s bh. pasošem

granicni-prelaz

Osobe iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku bit će dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku

U Hrvatskoj je 22 novih pozitivnih osoba na koronavirus, a ova zemlja uvodi obvezu 14-dnevne samoizolacije osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, objavio je Štab civilne zaštite Republike Hrvatske na redovitoj konferenciji za medije, javlja Anadolu Agency (AA).

S 22 novozaraženih u posljednja 24 sata, ukupno je u Hrvatskoj do sada 2.388 oboljelih, rečeno je na konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite Republike Hrvatske. Jučer je detektirano 30 novozaraženih osoba.

Grad Zagreb ima 11 zaraženih, Osječko-baranjska 4, dok ostale županije imaju po jednog, dva ili nijednog zaraženog.

Do sada je ukupno testirano 73.738 osoba, od toga 6.454 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba, a na respiratoru nema pacijenata, izvijestila je Maja Grba Bujević, članica Stožera.

Ukupan broj preminulih proteklih se dana nije mijenjao i dalje iznosi 107, iz bolnice su otpuštena tri ozdravljena pacijenta.

Aktivno oboljelih u Hrvatskoj je 139 osoba.

Šef Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je kako Štab aktivno prati stanje s koronavirusom, posebno u susjednim zemljama.

„Danas će biti donesena odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, odnosno utvrdit će se poseban režim ulaska u Hrvatsku za osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije“, kazao je Božinović.

„Osobe iz ovih zemalja nakon ulaska u Hrvatsku bit će dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku. Obveza samoizolacije se ne primjenjuje samo za putnike koji su kroz navedene zemlje tranzitirali“, kazao je Davor Božinović.

Jučer je na takav scenarij u razgovoru za Fokus.ba upozorio Goran Čerkez, čkan Kriznog štaba FBiH…

https://www.facebook.com/fokusba/videos/264623278152047

Druga odluka koju će danas donijeti Štab odnosi se na javni saobraćaj, a po kojoj će svi zaposlenici i putnici u javnom prometu tokom boravka u sredstvima javnog prijevoza nositi medicinske zaštitne maske ili neće imati pravo ulaska u sredstvo javnog prijevoza.

Ministar je istaknuo kako je većina zaraženih osoba u proteklim danima u Hrvatsku došla iz smjera BiH, Srbije i Kosova, te kako obje ove odluke stupaju na snagu danas od ponoći.