Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KB "Dr. Irfan Ljubijankić"

Švicarci u bihaćkoj bolnici obnovili i opremili vešeraj

kb bihac (1)

Zamjenik direktorice za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Patrick Egli kaže da se stalno naglašavaju napori koje zdravstveni sistem ulaže da adekvatno odgovori na utjecaje izazvane povećanim brojem osoba u stanju potrebe, koja borave u BiH

U Kantonalnoj bolnici ‘dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću obnovljen je i opremljen vešeraj, u okviru projekta ‘Odgovor na humanitarne i zdravstvene potrebe migranata, tražioca azila i izbjeglica’.

Taj projekt finansira se iz sredstava Švicarske agencije za razvoj, a realizira u saradnji s Danskim vijećem za izbjeglice u Bosni i Hercegovini za dobrobit, kako lokalnog stanovništva, tako i migrantske populacije, izbjeglica i tražioca azila.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, to je jedna u nizu aktivnosti kao podrška Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona da se adekvatno odgovori na aktuelnu migrantsku situaciju.

Zamjenik direktorice za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Patrick Egli kaže da se stalno naglašavaju napori koje zdravstveni sistem ulaže da adekvatno odgovori na utjecaje izazvane povećanim brojem osoba u stanju potrebe, koja borave u BiH.

– To rezultira intenzivnom mobilizacijom medicinskog osoblja, koje pruža brojne medicinske preglede. To je jedino moguće ako svi radimo zajedno i ako su objekti adekvatno opremljeni. U vrijeme COVID-19 higijena je od krucijalnog značaja – poručio je.

Kako dodaje, renoviranje prostorija vešeraja omogućava da se za sve odjele bolnice osigura adekvatna opskrba čistom posteljinom, poštujući najviše standarde čistoće i higijene za sve pacijente.

Direktor Danskog vijeća za izbjeglice Nicola Bay kaže da su u ovoj organizaciji sretni da s partnerima mogu konkretno podržati rad Kantonalne bolnice u Bihaću, u olakšavanju svakodnevnih potreba, humanitarnih i zdravstvenih.

– Obnavljanje vešeraja poboljšat će kvalitetu usluga u bolnici, ne samo za migrante, tražioce azila i izbjeglice, nego i za lokalno stanovništvo – rekao je Bay, saopćeno je iz Danskog vijeća za izbjeglice u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost sanacije i opremanja vešeraja, predviđenog za održavanje higijenskih, sanitarnih i epidemioloških standarda, iznosi 175,530.77 KM.