Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nacionalni stožer Civilne zaštite

Hrvatska uvodi nove mjere zbog povećanog broja zaraženih

Zagreb: Odbačena maska na ulici
02.10.2020., Zagreb - Nekad su se maske jedva kupovale jer je bila nestasica zbog pandemije Covid-19, a danas su maske na podu ulice i ljudi ne mare za okolis. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ograničava se broj sudionika okupljanja – od svadbi i pogreba do sportskih i vjerskih manifestacija – na 50

Zbog znatnog povećanja broja oboljelih od bolesti COVID-19 u Hrvatskoj proteklih dana, Nacionalni stožer Civilne zaštite predstavio je nove epidemiološke mjere za koje vjeruju da će smanjiti broj novooboljelih, koji je u tom razdoblju bio 400 do 500 dnevno.

Uvodi se obaveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, ako se ne može osigurati fizička distanca od 2 metra – od održavanja sportskih i vjerskih manifestacija do posjete ugostiteljskim i turističkim objektima.

Tako će se npr. u restoranu moći sjediti i konzumirati jelo i piće bez maske, ali pri dolasku i odlasku i pri odlasku u WC maska je obavezna. To vrijedi za goste, a zaposlenici je ionako moraju nositi svo vrijeme, pojasnio je voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Također, ograničava se broj sudionika okupljanja – od svadbi i pogreba do sportskih i vjerskih manifestacija – na 50, sa obaveznim prijavljivanjem lokalnom ili regionalnom stožeru Civilne zaštite pet dana unaprijed.

Ovo su obavezne preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, ali bez sankcija za građane koji ih se ne budu pridržavali. Za ugostiteljstvo i turizam su mjere nešto razrađenije, ali će biti predstavljene sutra, nakon još jedne runde razgovora s ugostiteljima i turističkim radnicima.

Najvjerojatnije će to, među ostalim, biti i zabrana rada nakon ponoći.

Novost je preporuka da se maske nose i na otvorenom, tamo gdje nema mogućnosti održavanja dvometarskog razmaka, dakle – red za bankomat, autobusna ili tramvajska stanica i slično.

„Ne možemo biti zadovoljni situacijom u Hrvatskoj iako ona ne odudara od stanja u Europi,“ kazao  ministar Božinović obrazlažući nove mjere, ali je dodao da je to i način da se izbjegne „zaključavanje“ hrvatske ekonomije („lockdown“).

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se ne planira otvaranje dodatnih kapaciteta za smještaj COVID-19 pacijenata, poput primjerice zagrebačke Arene, koja je u proljeće bila pripremljena, pa potom raspremljena, ali i ona može stupiti u funkciju za dan-dva, kazao je.

Danas su hospitalizirane 404 osobe, a slobodnih bolničkih kapaciteta ima sasvim dovoljno, ako se ovaj trend velikog broja novooboljelih zaustavi, naglasio je.

Danas je 27 osoba na respiratorima, a stacionarnih respiratora ima 800, a preko objedinjene nabave Europske unije nabavlja se i nove.

Također, vrlo brzo će se iznova raspravljati o mogućnosti skraćivanja samoizolacije sa 14 na 10 dana, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.