Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska vlada donirala 2,66 miliona eura Hrvatima u BiH

hrvatska-donacija

U Hrvatskoj matici iseljenika potpisano je 65 ugovora vrijednih 20 miliona kuna (2,66 miliona eura) koje je Vlada RH donirala kao godišnju pomoć za poboljšanje života Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Sredstva su namijenjena unapređenju kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je kako Vlada RH aktivno, putem ovakvih projekata, pomaže Hrvatima u BiH.

“Hrvatska želi BiH koja je stabilna, koja se dobro razvija. Želimo da Hrvati budu, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti, ustavotvorni i ravnopravni i činiti ćemo sve što je u našoj moći da Hrvati budu čvrst, ustavotvoran i ravnopravan element u BiH i da Hrvati budu upravo ti koji će predvoditi put BiH prema članstvu u Evropskoj uniji”, kazao je Kovač.

hrvatska-donacija2

Kovač je u svom obraćanju okupljenim potpisnicima ugovora iz BiH i predstavnicima resornih ministarstava istaknuo kako će i buduća Hrvatska vlada na čelu sa HDZ-om nastaviti podržavati Hrvate u BiH.

“Mi smo jedan narod koji živi u dvije države, narod koji ima dvije domovine i na to moramo biti ponosni”, kazao je ministar Kovač.

On je kazao kako je važno očuvati svijest da su “BiH spasili Hrvati koji su se samoorganizirali” te skinuti stigmu sa Hrvata kao nekonstruktivnog elementa u toj zemlji.

Kazao je kako su Hrvati u BiH najveće žrtve rata i poraća, posebno demografski gledano, s obzirom da im je postotak pao na svega 15 posto.

hrvatska-donacija1

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, je istaknuo kako Vlada RH finansira projekte za koje smatra da imaju stratešku važnost za razvoj i dobrobit hrvatskog naroda u BiH.

Milas je istaknuo kako Hrvatska u pomoći svom narodu u BiH nema samo zakonsku i ustavnu obavezu, nego i ljudsku, koja proizlazi iz osjećaja pripadnosti jednom narodu.

“Dijelimo iste vrijednosti, iste običaje, kulturu, povijest, jezik, dakle, sve ono po čemu se prepoznajemo kao Hrvati”, izjavio je Milas.

Istaknuo je kako je cilj ovih projekata da se “hrvatski narod osjeća dobro i da bude ono što je uvijek bio – svoj na svome”.

Ivica Božinović, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, u ime svih 65 potpisnika ugovora zahvalio se okupljenim predstavnicima hrvatskih ministarstava.

“Mi dolazimo iz različitih krajeva BiH. U nekim krajevima smo kakva-takva većina, a negdje smo doista i velika manjina. U nekim krajevima, a iz takvog dolazim i ja, je teško biti Hrvat u svoja četiri zida, a kamoli javno. No, unatoč svemu, zahvaljujući i ovoj potpori, mi nastojimo sačuvati čist obraz roda svoga”, poručio je Božinović.

Potpisano je 65 projekta iz različitih sfera života, od donacija bolnici u Novoj Bili i drugim zdravstvenim ustanovama, ukupno njih 12, zatim Sveučilištu u Mostaru, do obnove ceste, potpore za uzgoj smilja i poljoprivrede općenito.

Vlada Republike Hrvatske je na 39. sjednici održanoj 14. septembra 2016. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu.