Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski državi vrh obećao zaštitu branitelja od optužnica iz BiH

kolinda kitarovic covic (2)

Hrvatski državni vrh poručio je u petak na otvaranju novih prostorija Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) u Zagrebu da će zaštititi hrvatske branitelje od optužnica za tzv. zločinačko udruživanje iz Srbije i BiH, javila je Hina.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je generalima i svim hrvatskim braniteljima na žrtvi i svemu što su učinili u Domovinskome ratu te naglasila da je u njemu izvojevana pobjeda i neovisnost Republike Hrvatske, ali da su “druge bitke i dalje pred nama”.

“Pri tome ne mislim samo na sigurnosne ugroze, koje vidimo da izrastaju diljem europskog kontinenta, uz naše istočne i južne rubove; pri tome ne mislim samo na migrantsku krizu, koja sa sobom nosi svoje opasnosti i potrebu izgrađivanja sustava domovinske sigurnosti, već i na zaštitu vašeg dostojanstva, vaše slobode, zaštitu istine, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini. Ta bitka protiv nepravedno podizanih optužnica za tzv. zločinačke, političke, udružene pokrete i slično. Znamo tko smo, znamo što smo. I ja vam u svoje osobno ime i u ime hrvatske države doista jamčim da ćemo biti uz vas, i da ću se u svakome trenutku boriti da se rat između država ne nastavlja verbalnim putem i prepucavanjem, jer to nije način rješavanja problema”, poručila je Grabar-Kitarović.

Ona je zajamčila generalima da će biti riješena “pitanja optužnica i mnogih drugih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i susjednih država”.

“Ali u svemu tome ćemo braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chichaga i Washingtona, preko Zagreba, Sarajeva do Beograda i drugdje. To je naša dužnost i moralna obveza”, poručila je hrvatska predsjednica.