Hrvatski državljani pozvani da ne putuju u Egipat

_75765424_isisisil2

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorilo je danas hrvatske državljane da bez prijeke potrebe ne putuju u Egipat, gdje se nalazi oko 80 hrvatskih radnika.

U upozorenju objavljenom na sajtu ovog ministarstva podsjeća se na otmicu hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

“S obzirom na stalnu prijetnju otmica i terorističkih napada hrvatskim državljanima preporučujemo izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna”, navelo je Ministarstvo.

Zbog mogućnosti terorističkih djelovanja i otmica, posebno se ne preporučuje putovanje na Sinaju, odlasci na sjever Sinaja, kao i u područja uz libijsku i sudansku granicu.

[quote_center]Sudbina Tomislava Salopeka, za koga Islamska država tvrdi da je likvidiran, još nije poznata, rekla je ranije danas ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić[/quote_center]

“Hrvatskim državljanima koji, ipak, namjeravaju turistički da putuju u Egipat, preporučujemo da to čine isključivo preko ovlašćenih turističkih agencija. Ukoliko putujete poslovno, preporučujemo da se, u dogovoru s egipatskim partnerima, prethodno informišete o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u zemlji. Svim hrvatskim građanima koji borave u Egiptu preporučujemo izbjegavanje mjesta mogućih većih okupljanja i protesta, kao i poštovanje instrukcija lokalnih vlasti i turističkih agencija”, dodaje se u upozorenju.

Sudbina Tomislava Salopeka, za koga Islamska država tvrdi da je likvidiran, još nije poznata, rekla je ranije danas ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, precizirajući da ni hrvatska niti egipatska strana nemaju potvrdu da je hrvatski državljanin, otet prije tri sedmice nedaleko od Kaira, ubijen.