Globus

Hrvatski general Ademi skinut s američke “crne liste”

05/08/2015

SAD je s “crne liste” skinuo umirovljenog hrvatskog generala Rahima Ademija koji se na popisu našao zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina, objavili su američko ministarstvo financija i Ademi.

Ademi je na “cnoj listi” bio deset godina i u tom je razdoblju svim američkim fizičkim i pravnim subjektima bilo zabranjeno poslovanje s njim.

Odluku ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) potvrdio je Ademi koji je u srijedu bio na proslavi 20. obljetnice “Oluje” u Kninu.

[pull_quote_right]Ademi je svih optužbi pravomoćno oslobođen 2010., a Gotovina 2012. godine.[/pull_quote_right]

“Ja sam izuzetno sretan što sam skinut s te crne liste. Inače, da je bilo pravde, ne bih nikada ni bio na toj listi”, rekao je Ademi za HTV.

“Kad te stave s Miloševićem, bin Ladenom i najvećim svjetskim ološem, onda to psihički uništava čovjeka, jer znam da sam nevin”, dodao je general koji je bio optužen za zločine u Medačkom džepu 1993.

On je na listu uvršten 2005., u sklopu tzv. balkanskog programa kojim je blokirana imovina svih osoba koje se povezivalo s ratnim zločinima u ratovima na području bivše Jugoslavije.

S liste je prošle godine skinut umirovljeni general Ante Gotovina koji se tamo našao nakon što ga je Haaški sud optužio za ratne zločine počinjene nakon Oluje u ljeto 1995.

Ademi je svih optužbi pravomoćno oslobođen 2010., a Gotovina 2012. godine.

OFAC osobama na listi “posebno označenih državljana” zamrzava imovinu u SAD-u, a američkim državljanima brani da s tim osobama trguju, surađuju, pomažu ili obavljaju bilo koju vrstu međunarodnih financijskih transakcija. Ured je također zadužen za provođenje američkih ekonomskih i trgovinskih sankcija protiv stranih država i pojedinaca koje se povezuje s terorizmom.

Komentari

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.