Globus

Davor Božinović

Hrvatski ministar o mjerama zaštite: Vraćamo ljude s granice

20/06/2020

Što se tiče državljana drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati samo građani deset zemalja članica EU

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U Zagrebu je sedam novih slučajeva. Šest potvrđenih novih slučajeva je u Splitu, dva u Osijeku, jedan u Zagrebačkoj županiji, jedan u Dubrovniku, a jedan novi slučaj potvrđen je i u Brodsko-posavskoj županiji.

U današnje priopćenje uključen je 12. slučaj koji nije ušao u jučerašnju statistiku Nacionalnog stožera pa je zato broj novooboljelih koji je objavio Stožer 19.

Gost RTL-a Danas bio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na početku razgovora ministar je komentirao mogućnost novih mjera.

“Postoje preporuke koje su vrlo precizne. I kao što govorimo od početka, sve što postižemo je da to činimo zajedno, i svi stožeri i medicinska struka”, istaknuo je.

Na pitanje znači li to da neće biti obvezujućih mjera, odgovorio je:

“Sve mjere koje se uvode ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Pohvatani su svi kontakti zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama…”, istaknuo je.

Na pitanje što tačno rade na granicama, postroženje mjera ili intenziviranje postojećih, ministar je kazao:

“Što se tiče državljana drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati samo građani deset zemalja članica EU. Od kada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je bilo odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osoban razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija”, rekao je.

Nije li to malo kontradiktorno, jer smo otvoreni za turizam? Na granicama su gužve…

“Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumente kojima se dokazuje neodgodivost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju”, istaknuo je i dodao da ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.