Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar turizma

Hrvatski ministar otkrio kada se otvaraju granice prema EU

granica-eu-hrvatska

“Do kraja mjeseca ćemo imati protok s dvije-tri zemlje, a do 15.6. planiramo Njemačku i još neke zemlje”, istaknuo je i dodao kako narudžbe za 7. i 8. mjesec nisu stornirane

Danas je Evropska komisija donijela preporuke o relativnom otvaranju granica unutar EU. Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli na HRT-u je rekao kako su se svi ministri turizma složili da treba postojati protokol na nivou EU, ali da treba biti svjestan da u epidemiološkoj situaciji nisu svi jednaki.

Granice sa Slovenijom trebale bi biti otvorene već za koji dan.

“Dobar rezultat bilateralnih razgovora sa Slovenijom očekujemo već ovih dana zato što nam je epidemiološka slika slična. Ovim dogovorom, Slovenci kada se vraćaju u zemlju, više neće morati biti u karanteni 14 dana”, rekao je i dodao kako Hrvatska razgovara s još nekim zemljama o otvaranju granica.

Rekao je da kada se riješi protokol sa Slovenijom, očekuje velik dolazak slovenskih turista, posebno zato što njih 110 hiljada ima kuće u Hrvatskoj.

“Siguran sam, ako epidemiološka situacija bude u redu, da ćemo s Njemačkom imati 15.6. dolazak turista bar cestovnim putem”, rekao je ministar.

Naglasio je da je Hrvatska isprovocirala EU da se požuri s preporukama o najbitnijim stvarima, a to je među ostalim i kretanje unutar granica.

“Na nivou EU smo dogovorili da se granice za treće zemlje ne otvaraju do 15.6.”, rekao je.

“Do kraja mjeseca ćemo imati protok s dvije-tri zemlje, a do 15.6. planiramo Njemačku i još neke zemlje”, istaknuo je i dodao kako narudžbe za 7. i 8. mjesec nisu stornirane.