Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj "rezolucija"

Hrvatski SDP odogovorio na optužbe bh. SDP-a: “Picula je osvjedočeni prijatelj BiH”

Mirela Ahmetovic (1)

Tvrdi da je njena stranka na poziciji građanske države, ali da se svakom konstitutivnom narodu mora omogućiti da izabere svog političkog predstavnika

“Naša politika prema Bosni i Hercegovini nije desničarska, već odgovorna politika zasnovana na Ustavu i zakonima”, poručila je politička sekretarka hrvatskog SDP-a Mirela Ahmetović.

Njena reakcija je uslijedila nakon što im je SDP Bosne i Hercegovine ranije danas poručio da se “ne prodaju HDZ-u za šačicu glasova”. Iz bosanskohercegovačkog SDP-a su to saopćili nakon što je i europarlamentarac hrvatskog SDP-a Tonino Picula glasao protiv Rezolucije o Bosni i Hercegovini, a koju je prihvatio Evropski parlament.

“Bez namjere da dalje polemiziramo, odbacujemo teze SDP-a Bosne i Hercegovine kako SDP Hrvatske provodi ‘desničarsku’ politiku prema Bosni i Hercegovini. Poštivanje Ustava, kako hrvatskog tako i onog Bosne i Hercegovine, te Dejtonskog sporazuma, koji je donio mir Bosni i Hercegovini, ali i ostavio neka neriješena pitanja koja su pozvani riješiti svi narodi u Bosni i Hercegovini među sobom, nije ‘desničarska’ politika, već odgovorna politika zasnovana na Ustavu i zakonima. Također odbacujemo neprimjerenu retoriku prema našem europarlamentarcu Toninu Piculi kao čovjeku koji je osvjedočeni prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i svih njenih građana”, izjavila je Ahmetović.

Tvrdi da je njena stranka na poziciji građanske države, ali da se svakom konstitutivnom narodu mora omogućiti da izabere svog političkog predstavnika.

“SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svako ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu. To proizlazi iz Ustava Bosne i Hercegovine, kao i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone ‘desničari’, što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?”, pita se politička sekretarka SDP-a Hrvatske.

Kako je navela, nikome u Bosni i Hercegovini ne nameću koga da bira, građani Bosne i Hercegovine slobodni su birati u skladu sa svojom savješću i ličnim integritetom.

“Ali isto tako, očekujemo da se svakom građaninu omogući da slobodno bira vlastite predstavnike i da se nikoga ne dovodi u podređeni položaj, opet u skladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, dodaje.

“Ne očekujemo od građanskih stranaka da koriste nacionalističku retoriku”

Poručila je SDP-u Bosne i Hercegovine da ne očekuje od onih koji se smatraju građanskim državama koriste nacionalističku retoriku.

“Mi se nikada nismo slagali s HDZ-ovom retorikom i politikom prema Bosni i Hercegovini u ratnim devedesetim, isto tako očekujemo da stranke koje se nazivaju ‘građanskim’ ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku Bosnu i Herceogovinu u svojim planovima vide kao unitarnu državu. Pozivamo sve relevantne političke faktore u Bosni i Herceogvini da kontinuirano traže rješenja koja će doprinijeti očuvanju Bosne i Hercegovine kao funkcionalne, ravnopravne i domovine svih njenih naroda i građana, uvažavajući sve razlike koje su Bosnu i Hercegovinu činile i čine posebnom. Te razlike neće biti manje ukoliko se koristi difamirajuća i štetna retorika prema strankama i dužnosnicima iz susjedne i prijateljske zemlje. Naprotiv, Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini može dodatno antagonizirati i getoizirati”, ocijenila je Ahmetović.

Smatra da se odbrana građanskog koncepta Bosne i Hercegovine ne brani, kako je navela, nediplomatskim saopćenjima, već traženjem dogovora koji će rezultirati da se svi građani u Bosni i Hercegovini osjećaju dobro i poželjno. Tvrdi da SDP Hrvatske djeluje na tom tragu i da podržava sve demokratske procese u Bosni i Hercegovini te teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Mišljenja je da ustavnopravnim poretkom Bosne i Hercegovine moraju biti zadovoljni svi koji u njoj žive.

“Ukoliko pojedinci smatraju da Dejtonski okvir nije dobar, onda trebaju predložiti alternativno rješenje koje će podržati svi politički faktori u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici i koje će biti na korist svim narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine. Svako nasilno narušavanje Dejtonskog sporazuma dovodi do daljnje destabilizacije i ugrožava budućnost cjelovite Bosne i Hercegovine. Upravo to ide na ruku onima koji žele destabilizaciju i koji s vremena na vrijeme prijete odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine”, zaključila je politička sekretarka SDP-a Hrvatske Mirela Ahmetović.

Podsjećamo, ranije ove sedmice Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, a u kojoj nisu sadržani amandmani hrvatskih europarlamentaraca o konstitutivnosti naroda.